>>

Business Analist

[ This page is under construction. The English translation will be available shortly. ]

In een team dat werkt volgens de DevOps principes is het van groot belang om snel features op te leveren die voor de gebruiker zoveel mogelijk waarde toevoegen. De Business Analist is binnen een organisatie de persoon die zich tussen de IT en de business bevindt en er ervoor zorgt dat deze twee elkaar begrijpen. Wanneer dat het geval is, dan kan een DevOps team snelheid maken en dubbel- en onnodig werk voorkomen. Ook binnen Teams die (nog) niet met DevOps bezig zijn is een goede Business Analist van onschatbare waarde.

Wat doet een Business Analist dan precies?

Een Business Analist binnen de IT kan op verschillende manieren bijdragen aan het succes van een team. Wat een Business Analist exact doet kan sterk verschillen per situatie, afhankelijk van de behoeften van een organisatie of team. Een aantal van de meest voorkomende manieren waarop een Business Analist waarde toevoegt aan een team zijn:

  • Requirements Engineering. In de meeste gevallen is de voornaamste taak van een Business Analist het verzamelen, analyseren en definiëren van requirements van een nieuw product, een nieuwe feature of een wijziging. De Business Analist schakelt met de verschillende relevante stakeholders en zorgt ervoor dat hun wensen verwerkt worden in requirements waar het ontwikkelteam vervolgens mee aan de slag kan. Wanneer stakeholders verschillen van mening, dan faciliteert de Business Analist bij het gezamenlijk komen tot het beste alternatief.
  • Situatie- en probleemanalyse. Een business analist is goed in het doorgronden van-, en boven water halen van de oorzaken van problemen of (test)bevindingen. Daarnaast denkt een business analist ook gelijk in oplossingen en draagt deze aan en werkt ze uit in heldere taal. Ook voorziet en voorkomt een business analist problemen die er nog niet zijn door oog te houden voor de situatie en/of geplande oplossing als geheel.
  • Ondersteunen bij het zorgen voor een soepele overgang naar nieuwe features of producten voor gebruikers. Ook wel 'Business change deployment' genoemd. Doordat de business analist bij uitstek de persoon is die verstand heeft van zowel de IT- als de businesskant van een bepaalde oplossing of product, is hij/zij hier vaak de meest geschikte kandidaat voor.
  • Ondersteunen bij Business/Gebruikersacceptatietests. Door bijvoorbeeld mee te denken bij het ontwikkelen en/of uitvoeren van testcases voor nieuwe features of producten en te zorgen dat management op de hoogte is van het belang van testen en daar ook de benodigde tijd voor vrijmaakt.

Om met business analyse aan de slag te gaan zijn professionals nodig die verstand hebben van de benodigde theorie, tools, technologie en processen. Om die reden zijn Business Analisten niet meer weg te denken bij organisaties waar men afhankelijk is van software is die 'gewoon doet wat het moet doen' en werkt volgens de wensen van de mensen die er daadwerkelijk mee werken.

Continu blijven leren

Omdat de markt zich zo ontzettend snel ontwikkelt, ben je eigenlijk nooit uitgeleerd als Business Analist. Daarom zorgen wij bij er Computest altijd voor dat we blijven leren met- en van elkaar. Soms 1 op 1, en soms met een hele groep. De ene keer online en de andere keer in levende lijve. We hebben een Guild waarin Computesters kennis delen, gezamenlijk trainingen volgen en samen projecten oppakken. En als we op kantoor afspreken met elkaar.. dan zorgen wij natuurlijk altijd voor een gezonde hap.

This website works best with JavaScript enabled