>>
04-mei-2015, min leestijd

Scrum sprints naar z'n grootje door behulpzame teamleden

Ken jij ze ook? Die goeddoeners en zachte karakters in je scrum team? Die knuffeltester of ontwikkelaar?

Behulpzaamheid is nodig in scrum sprints

Bij iedereen zitten er wel een of twee in het team en trekken al het werk naar zich toe (of krijgen het eerder in de mik geschoven, want ze zeggen toch geen ‘nee’). Ook al lopen ze over van het werk toch helpen ze je vriendelijk als je ze een vraag stelt. Fantastisch dat soort mensen en wat een goede instelling! Doorgaans is dit natuurlijk helemaal goed. De schouders eronder en gaan. Je werkt in een team en helpt elkaar bij de dagelijkse uitdagingen. Lijkt me duidelijk.

Het tussendoor paadje

Het gaat allemaal voorspoedig en het team haalt zijn sprintdoel keer op keer. Totdat er ineens iets mis gaat op een andere testomgeving. De software is zeer goed getest en opgeleverd voor de ketentesten. Het is zo goed als onmogelijk dat er nog allerlei bugs uitkomen op de standaard testpaden. Op een gegeven moment komen er ineens bakken met vage bevindingen bovendrijven. De ene na de andere wordt via de mail verspreidt. Ja natuurlijk gaan die mails direct naar die ene knuffeldeveloper. Het tussendoor paadje is gevonden.

Direct laat deze persoon alles vallen wat deze aan het doen is en duikt in het probleem. Alles wordt geanalyseerd en ruim een hele dag wordt er aan besteedt. Vaak als uitkomst dat niet de software maar de omgeving of de testdata het probleem was.

De burn down, burned up

De volgende dag bij de standup zie je direct het resultaat in de burn down, burned up. De functionaliteit, die gebouwd zou worden in de huidige sprint en waaraan gecommitteerd is, wordt niet gebouwd. Eventueel meekijkende managers worden wakker en gaan vervelende vragen stellen. Gelukkig is alles verklaarbaar. Toch?

Oeps nee, eigenlijk helemaal niet. Op de complete mailbom in de mailbox van dit goedaardige teamlid na is er niets geregistreerd.

Hoe te voorkomen?

Mijn advies voor degene die zo behulpzaam zijn en voor de teamleden eromheen in scrum sprints:

  • Zorg dat je dit spoedig signaleert en hierop reageert.
  • Zorg dat je op het binnendoor paadje een pitbull van een scrummaster neerzet. Deze kan dan zorgen dat alles netjes instroomt op de sprint of niet en dat alles goed wordt genoteerd zodat inzichtelijk wordt wat er gebeurt tijdens de sprint.