>>
23-september-2015, min. leestijd

Waterscrumval? Blijf veranderen!

Wanneer je werkt in een Agile omgeving, zul je te maken krijgen met veranderingen. Het kunnen kleine veranderingen zijn in de testaanpak of grote strategische veranderingen die al het werk wat je de afgelopen maanden hebt gedaan teniet doen. Als er één constante is in het leven dan is dat dat alles verandert.

Om goed daarmee om te gaan, zul je mee moeten veranderen. De rol van de tester is veranderd sinds ik acht jaar geleden als tester ben begonnen. Van volledig beschreven functioneel- en technisch ontwerpen naar globaal beschreven functionaliteiten in user stories op epic niveau. Handmatig uitvoeren testgevallen heeft plaats gemaakt voor volledig geautomatiseerde testsuites. Kortom de werkzaamheden waar je mee te maken hebt als tester zijn veranderd en daarom is het nodig dat je je skillset mee laat veranderen.

De business

Ook de opdrachten zijn veranderd. Watervalprojecten zijn vervangen door Agile projecten. Hoewel deze verandering in de test- en ontwikkelwereld in volle gang is, zie ik dit niet altijd terug bij de Business. Er worden nog steeds deadlines gesteld voor een big bang oplevering van een nieuw product. Terwijl er hard gewerkt wordt in scrumteams om feature-complete user stories per sprint op te leveren, wordt er tijdens de sprints nog gesleuteld aan de requirements en acceptatiecriteria.

Scrum is een geweldige methodiek mits het correct en volledig wordt toegepast in de gehele organisatie. Als je waterval en scrum gaat combineren tot een Waterscrumval methodiek dan zorg je dat de effectiviteit ervan verloren gaat.

De pluspunten

Het grote pluspunt van de waterval methodiek is dat het hele project volledig uitgewerkt en gepland kan worden waardoor je duidelijk kunt met de Business kunt communiceren wanneer het project gereed is. Het grote pluspunt van de scrum methodiek is dat het mogelijk is om in een heel vroeg stadium te starten met ontwikkeling van het product zonder dat alles tot in de puntjes uitgewerkt hoeft te worden. Dit neemt meteen een risico met zich mee dat het moeilijk te voorspellen is wanneer het project klaar is voor productie, maar dat je wel tot een beter product komt wanneer je de deadlines verwijderd.

Niet alleen de Business moet veranderen, maar ook het IT landschap van de organisatie. Wanneer je te maken hebt met een vaste jaarlijkse release cycle, dan heb je te maken met beschikbaarheid van testomgevingen, het opzetten van testdata en het organiseren van gebruikersacceptatietesten. Wanneer ik denk aan scrum, dan denk ik aan het snel opleveren van werkende producten. In mijn visie past Continuous Integration perfect in dat plaatje. Dit betekent geen grote langdurige opleveringen meer, maar snelle korte releases met geïntegreerde (regressie) testen. Incidenten in productie omgevingen kunnen natuurlijk altijd nog voorkomen, maar met Continuous Integration is ook een snelle oplossing beschikbaar zonder dat je hoeft te wachten tot de volgende officiële releasedate.

Veranderen doe je samen

Ik begon deze blog eigenlijk met de titel: 'Veranderen doe je samen'. Dit betekent dus als gehele organisatie op alle niveau’s. Voor mij betekent dat dat je samen moet werken naar de best werkbare oplossing voor alle betrokkenen en daarmee de beste producten kunt opleveren. Zorg dat je jezelf niet vastbijt in verouderde gewoontes en verouderde ideeën want daarmee blokkeer je de mogelijkheid dat je mee kunt veranderen met de rest.

Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld