>>
30-november-2020, min. leestijd

Bol.com op Black Friday snelste en meest stabiele ecommerce platform

Black Friday is voor Nederlandse ecommerce-platformen één van de hoogtijdagen. Om te onderzoeken hoe de 25 grootste webshops, waaronder de Twinkle Top 10, presteren heeft Computest gedurende de week van Black Friday performance-metingen uitgevoerd.

Er leek dit jaar nog meer aandacht te zijn voor Black Friday. Al een week voorafgaand aan de 27ste november vlogen de speciale deals ons om de oren. Daarom hebben we gedurende een week gemonitord hoe de webwinkels presteerden. Om een goede onderlinge vergelijking te kunnen maken zijn in onze metingen zowel de laadtijd (ofwel responstijd) van de homepage, als de prestaties van de speciale Black Friday-pagina’s meegenomen.

Wil je weten hoe de metingen precies zijn uitgevoerd, lees dan dit blog.

Bol.com nummer 1 in performance en stabiliteit

Waar Bol.com vorig jaar nog Zalando voor zich moest dulden, liet het dit jaar de beste cijfers zien. Het wist de responstijd zelfs terug te brengen tot onder een seconde. De investering die de webgigant heeft gedaan in het optimaliseren van de performance heeft zich terugbetaald in een winnende score én het behalen van een eerste positie voor de stabiliteit.

De ranking voor stabiliteit is dit jaar voor het eerst toegevoegd. Om aanbiedingen te promoten zetten webshops vaak rich media in. Deze hebben doorgaans een negatieve invloed op de laadtijd van de site. Echter is het mogelijk dat de ecommerce-platformen wel stabiel deze responstijd halen. Omdat stabiliteit waardevol is voor de ervaring van de consument is hier een aparte ranking van gemaakt.

blackfriday_ranking_2020.png

Sterke verbetering bij C&A, Bever, Mediamarkt, BCC en Fonq

Verrassend zijn de scores van de nummer 2 (C&A), 3 (Bever) en 4 (Mediamarkt). Deze platformen kwamen vorig jaar niet verder dan respectievelijk plaats 19, 21 en 20. We zagen over het algemeen dat webshops een betere performance lieten zien dan vorig jaar; in 2019 wisten 9 webshops onder de grens van 2 seconden responstijd te blijven, dit jaar waren dat er 12. Andere voorbeelden hiervan zijn BCC en Fonq die in 2019 nog op positie 18 en 16 stonden. Zij scoorden dit jaar aanzienlijk beter en kwamen zelfs de top 10 binnen op respectievelijk de 6de en 9de plaats.

Actiepagina’s Zalando en Jumbo bottleneck

Zalando sluit de top 5 af met een score van 1,37 seconden. Het afzakken naar de vijfde positie ten opzichte van de eerste plaats in 2019, is te wijten aan de trage actiepagina voor Black Friday. Dit bleek ook voor Jumbo de bottleneck. De webshop van de grootgrutter zakte van een zesde positie in 2019 zelfs naar nummer 24. In onze meting zagen we veel foutmeldingen en er werden veel afbeeldingen opgehaald die de rendering van de pagina leken te blokkeren. Lange tijd wordt er niets getoond waarna de pagina opeens volledig beschikbaar is.

Jumbo Black Friday.png

Illustratie van Visual Progress www.jumbo.com/black-friday (https://www.webpagetest.org/)

Performance-problemen bij Dyson en H&M

Verschillende platformen lieten gedurende de week performance-problemen zien. Zo zagen we dat de site van Dyson (25ste plaats in ranking) op 20 november tussen 12.00 uur en 19.40 uur een zeer hoge load te verwerken kreeg waar het niet tegen bestand was. Daardoor ontstond een enorme wachtrij. Dit probleem hebben we overigens de rest van de week niet meer gezien. Verder moesten last minute koopjesjagers op H&M (17de plaats in ranking) op Black Friday tussen 23.00 en 23.30 uur wat meer geduld hebben om hun deal te kunnen scoren, omdat de site niet bereikbaar was.

Wachtrij Dyson.png

www.dyson.nl/black-friday, vrijdag 20 november, 13.47 uur

Alles voor een glimlach

Het is opvallend dat Coolblue, het platform dat alles doet voor een glimlach, een gemiddelde responstijd heeft van meer dan 3 seconden. Dit is verre van een optimale responstijd die doorgaans rond de 2 seconden ligt. Weliswaar zagen we een verbetering van bijna een seconde ten opzichte van vorig jaar, maar ook qua stabiliteit (20ste positie) is de score zwak te noemen.

Barrières voor conversie

Acties rond Black Friday kunnen een enorme boost zijn voor je omzet. Maar dan moet de ervaring van de online shopper wel optimaal zijn. Als je tijd en geld investeert in het inrichten van een actiepagina met alle toeters en bellen en in de promotie van je deals, zorg dan ook dat je zeker weet dat alle barrières die conversie in de weg staan worden weggenomen.

Als het opvangen van de piekbelasting op je platform geen probleem is, maak je in ieder geval de kans een stuk kleiner dat jouw webshop geen mooie deals misloopt.

Meer lezen over de onderzoeksmethode achter de cijfers? Check: Performance Monitoring tijdens Black Friday.

Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld