>>
29-september-2014, min. leestijd

Gelukkiger door een pro licentie

We kennen het allemaal. Een gratis tool wordt vaak gebruikt in een project, maar het is niet altijd de meest ideale oplossing. Het kan namelijk veel voordeliger zijn om een pro licentie te kopen om de extra functionaliteiten te gebruiken die je als (functionele) tester tijd en daardoor geld kan besparen voor het project.

Neem als voorbeeld het programma SoapUI. Dit is een zeer uitgebreide testtool waarmee je onder andere XML berichten naar een service kunt versturen. Met behulp van Groovy script is het mogelijk om veel van de functionaliteiten van de pro licentie zelf te programmeren. Als tester zou dat niet je focus mogen zijn, want dat gaat ten koste van de kwaliteit van je testwerk. Hieronder zal ik enkele voorbeelden noemen van functionaliteiten die tijd kosten en met een pro licentie van SoapUI voor tijdbesparing kunnen zorgen.

Neem bijvoorbeeld het gebruik van datasources voor data-driven testen, waarmee je een CSV/XLS bestand kunt gebruiken om je testdata in te laden. Met behulp van google kun je voldoende fora vinden (alsjeblieft, dit scheelt weer tijd: http://testautomationnoob.blogspot.nl/2012/10/soapui-data-looping-with-groovy-script.html) die beschrijven hoe je dit in Groovy script voor elkaar kunt krijgen, maar de werking hiervan is omslachtiger dan de functionaliteit die je krijgt bij een pro licentie. De Data Source en Data Loop functionaliteiten kunnen enorm veel tijd besparen met het opzetten van een data-driven testset.

Hetzelfde geldt voor het opzetten van assertions voor het controleren van de responsberichten. Bij de pro licentie heb je de mogelijkheid om deze assertions te kopiëren naar andere service call waar je dezelfde controles wilt uitvoeren. Dit scheelt enorm veel tijd, want bij de gratis versie moet je deze één voor één aan elk service call toevoegen.

Het laatste voordeel dat ik wil noemen van de pro licentie ten opzichte van de gratis licentie is de mogelijkheid dat je hebt om met de rechtermuisknop je hele Testsuite in te richten. SoapUI maakt automatisch Xpath expressies die je kunt gebruiken om de testdata uit eerdere responsberichten te hergebruiken in request berichten.

Een pro licentie van SoapUI kost op het moment van schrijven 399 euro. Wat je in gedachten moet houden bij de overweging voor het aanschaffen van een pro licentie is of de extra functionaliteiten voldoende tijdwinst opleveren om deze jaarlijkse kosten te kunnen verantwoorden naar het project. Dus ben je als tester langer bezig dan 399 / uurloon, wil je jezelf de frustratie besparen van het afstruinen van SoapUI fora voor Groovy scripts en het uitvoeren repeterende handelingen in de vorm assertions kopiëren, overtuig dan je projectleider dat het je op den duur tijd en geld gaat besparen. Zowel jij als je projectleider zullen door het aanschaffen van een pro licentie gelukkiger worden.

Deze blog is geschreven om het bewustzijn te creëren dat gratis niet altijd goedkoper is. SoapUI is als voorbeeld gebruikt omdat ik in een eerder project gebruik heb mogen maken van een pro licentie en in latere projecten deze pro functionaliteiten heb moeten missen. Helaas ontvang ik geen referral bonus voor de licenties die voortkomen uit het lezen van deze blog.

Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld