>>
12-juni-2017, min. leestijd

Waarom Computest geen HR-afdeling heeft

In een zelfsturende organisatie waarin ook vrijwel alle staftaken zijn belegd binnen de teams, past geen traditionele HR-afdeling. Die hebben we bij Computest dan ook niet meer. ‘Hoe kan een organisatie nu zonder een HR-afdeling?’, hoor ik je denken. Onmogelijk toch? Het zal je verbazen hoeveel HR-taken je kunt automatiseren.

Bij het (her)inrichten van je organisatie volgens een zelfsturend model kan het gebruiken van de juiste tools een belangrijk verschil maken. Jira is bijvoorbeeld onmisbaar om agile te werken en we gebruiken Financial Force als ERP. We hebben ook gekeken naar hoe technologie ons kan helpen bij het uitvoeren van HR-taken. We kwamen tot de conclusie dat hiervoor niet veel tools voorhanden zijn. Daarom hebben we in de gevallen waarvoor geen passende tool bestaat, zelf scripts gecreëerd waarmee de betreffende taak kan worden geautomatiseerd.

Financial Force

Enkele voorbeelden: Als er een nieuwe collega wordt toegevoegd aan één van de teams kunnen de collega’s zelf een contract genereren vanuit Financial Force. Ziekmeldingen worden rechtstreeks gedaan bij de Arbodienst (en daarnaast uiteraard aan het team zelf). Het proces voor het indienen van declaraties hebben we geautomatiseerd. En als mensen een nieuwe laptop of telefoon krijgen, kunnen zij dit binnenkort zelf registreren in het systeem voor devices-beheer. Collega’s kunnen op termijn ook een wijziging in het salaris zelf aanpassen. (Uiteraard zit op dit soort zaken dan wel een approval-mechanisme).

En het menselijke aspect dan?

Wacht even; HR gaat toch over mensen, waar zijn die in dit hele verhaal? Natuurlijk zijn niet alle HR-taken te automatiseren. Het gaat voornamelijk om de operationele taken. Het menselijke/ human aspect is niet in een systeem te vatten en dat moet je ook helemaal niet willen. Daarom hebben we nog wel een HR Coach waarbij je je bijvoorbeeld kunt melden als je door bijzondere privé-omstandigheden extra vrije dagen nodig hebt. Deze persoon is echter daarnaast ook verantwoordelijk voor kantoorautomatisering, serviceteams en alle processen en structuren binnen Computest. Verder is er uiteraard ook een vertrouwenspersoon binnen de organisatie.

Het niet hebben van een HR-afdeling is geen doel op zich. We kijken heel goed naar wat functioneel is en hoe we de organisatie tot in detail zelfsturend kunnen maken. Het optimaliseren van processen hoort daar ook bij. Ik ben benieuwd hoe andere managers en HR-managers tegen onze manier van werken aankijken. En voor wie benieuwd is naar hoe e.e.a. in de praktijk werkt zou ik zeggen; kom eens langs!

Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld