>>
05-april-2023, min. leestijd

Computest roept Nederlanders op te controleren of persoonlijke gegevens zijn gehackt

De Nederlandse politie heeft samen met de Amerikaanse FBI en met ondersteuning van verschillende securityexperts, waaronder Computest, een groot crimineel handelsplatform offline gehaald. Daarnaast zijn er wereldwijd honderden gebruikers van dit platform gearresteerd. Het criminele platform de Genesis Market bood kopers gestolen persoonsgegevens van onder andere Nederlandse burgers aan. Computest roept daarom Nederlanders op te controleren of hun persoonlijke gegevens, zoals creditcardgegevens en inloggegevens, op dit platform zijn verkocht.

Wat is de Genesis Market?

De Genesis Market handelde in gestolen gebruikersgegevens, zoals inloggegevens. Zo was het voor criminelen mogelijk om toegang te kopen tot bijvoorbeeld PayPal accounts, webwinkelaccounts, beleggingsrekeningen en creditcardgegevens van mensen over de hele wereld. De inloggegevens en zogenaamde ‘online fingerprints’ werden gestolen van computers die met malware waren geïnfecteerd.

Naar verwachting heeft het platform over de jaren heen meer dan 2 miljoen slachtoffers wereldwijd gemaakt.

Check je hack

Het handelsplatform de Genesis Market is op 4 april jl. offline gehaald. Daarna zijn in verschillende landen gebruikers van dit platform gearresteerd. Uit het onderzoek van de politie is gebleken dat mogelijk duizenden Nederlanders slachtoffer zijn geworden van deze cybercriminelen. De politie heeft daarom een speciale website in het leven geroepen waar je kunt controleren of ook jouw gegevens te koop zijn aangeboden op de Genesis Market. Ga naar: https://politie.nl/checkjehack en vul je e-mailadres in. Je krijgt meteen een melding of je gegevens zijn gestolen of niet.

Dringend advies bij gestolen gegevens

Als blijkt dat je persoonlijke gegevens zijn verhandeld op platform de Genesis Market, dan betekent dat criminelen mogelijk misbruik kunnen maken van je online-accounts. Om dit te stoppen is het dringende advies om de volgende stappen te doorlopen:

  1. Log uit bij al je accounts in je browser. Denk met name aan je (werk)mail, PayPal-account en je accounts op cryptovaluta-platformen.
  2. Herinstalleer je computer. LET OP! Om de malware volledig van je systeem te verwijderen is het essentieel deze stap te volgen en deze volgorde aan te houden.
  3. Wijzig de wachtwoorden van al je accounts. Gebruik hiervoor een wachtwoordmanager, zodat je overal sterke en unieke wachtwoorden kunt gebruiken.

Extra informatie over het onderzoek

Wil je meer informatie over de bijdrage van Computest en de inhoudelijke of technische details over het politieonderzoek?

Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld