>>
30-juli-2019, min. leestijd

Computest krijgt nominatie Computable Award voor vergroten bewustzijn IoT-security

De jury van de Computable Awards heeft Computest genomineerd als Securityleverancier van het jaar. De nominatie is te danken aan het onderzoek dat Computest uitvoerde naar de KNX-standaard voor woning- en gebouwautomatisering. Hiermee heeft het onderzoek niet alleen leveranciers en eindgebruikers van IoT-toepassingen inzicht gegeven in het gebrek aan security en hoe dit kan worden opgelost, maar ook het bewustzijn op het gebied van IoT-security verhoogd.

Bij Computest wordt proactief onderzoek uitgevoerd naar zwakke plekken in technologie die breed wordt toegepast en gebruikt. Een belangrijk onderzoeksgebied is momenteel IoT-security. Consumenten kopen massaal IoT-producten die ze met het internet verbinden, zonder dat ze zich bewust zijn van de gevaren.

KNX-onderzoek

Het KNX-onderzoek dat in 2018 is uitgevoerd door ethisch hacker Daan Keuper, liet zien dat systemen die zijn gebaseerd op de KNX-standaard, vaak aan het internet gekoppeld worden. Doordat deze systemen echter geen authenticatie bevatten, kunnen kwaadwillenden hiermee op afstand o.a de beveiliging, verlichting, airconditioning en verwarming van huizen en kantoren bedienen.

Uit het onderzoek bleek dat er tijdens de scan 17.444 gebouwen met KNX-systemen waren waarvan er zich 1.322 in Nederland bevinden. Om gebouwbeheerders en consumenten in staat te stellen te controleren of hun KNX-installatie veilig is, bouwde Computest de site www.knxscan.com.

Maatschappelijke projecten

Het KNX-onderzoek is een van de maatschappelijke projecten van Computest op het gebied van security en performance. Daarmee wil het meer aandacht krijgen voor security bij zowel de makers van IoT-toepassingen als bij de eindgebruikers. De nominatie voor de Computable Award voor Securityleverancier van het jaar laat zien dat het KNX-onderzoek een succesvolle bijdrage is aan dit doel.

Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld