>>

DevOps/Agile coach

[ This page is under construction. The English translation will be available shortly. ]

Een agile coach is de ondersteuning in een transitie naar een andere manier van werken. Sneller, platter, dynamischer en wendbaarder. Je gaat als coach proberen om een organisatie uit de (jarenlang ingesleten) patronen coachen. Dit coachen, soms 'duwen of trekken' is het belangrijkste onderdeel van deze rol. Als coach maak je zelf geen onderdeel uit van een agile team maar kijk je van buiten naar het team en is het doel om het team efficiënter en effectiever te laten werken, oftewel helpen bij het behalen van betere resultaten.
Hij of zij is niet alleen een coach, maar tegelijk ook een trainer, een mentor, en een motivator. Het is vaak een persoon die van vele markten thuis is want er zijn een hoop skills die een agile coach moet beheersen om een organisatie door een dergelijke verandering heen te loodsen. Een goede Agile coach acteert daarom ook op verschillende niveaus in de organisatie.

Agile is not a thing you buy.

Its a thing you are.

Agile mindset

Over agile wordt vaak gezegd dat het geen methodologie is, maar een mindset. Daar geloven wij ook wel in. Je kunt agile ook niet 'aanzetten' of inkopen. Agile is meer dan de inrichting van meetings en rollen, het is een mindset. Jij bent de aangewezen persoon om deze mindset onderdeel te laten worden van de organisatiecultuur bij de klant. Altijd op maat, want geen organisatie is gelijk.

Als Agile coach ben jij lyrisch over agile en dit probeer je ook over te brengen naar het team aan de hand van jouw ‘war stories’. Je bent enthousiast en straalt energie uit en weet anderen zo mee te krijgen in jouw manier van werken. Je Een Agile coach kan overigens op diverse lagen binnen de organisatie actief zijn, dit hoeft niet alleen ter ondersteuning van Agile teams te zijn.

Wat doet een Agile Coach?

Die is niet in een alinea samen te vatten. Je zult ook zien dat functieomschrijvingen in de markt behoorlijk uiteen kunnen lopen. Je kunt je voorstellen dat de taken en verantwoordelijkheden van een coach altijd in grote mate afhankelijk zijn van de 'te coachen' mensen en teams. En natuurlijk van de doelstellingen en tijdslijnen die een organisatie stelt.


Waar de Scrum Master onderdeel uitmaakt van het Scrum Team en van daaruit naar buiten kijkt, heeft de Agile coach het perspectief van buiten naar binnen. Hij of zij maakt dus geen onderdeel uit van de teams. Om toch een beeld te geven staan hieronder een aantal mogelijke taken of verantwoordelijkheden die een coach kan hebben op een rij:

  • Het enthousiasmeren en motiveren van teams en management
  • Adviseren van mensen en teams is ook een belangrijke over de manier waarop zij kunnen veranderen
  • Het ontwikkelen van de juiste frameworks en toolkits ter ondersteuning van de teams
  • Structuren en processen ontwikkelen om conflicten en discussies te managen
  • Het identificeren en aanpakken van belemmeringen in de organisatie om de transitie te kunnen maken
  • Ondersteunen van de product owners, scrum masters in hun ontwikkeling.
This website works best with JavaScript enabled