>>

Onze DevOps engineers

Steeds meer van onze klanten zijn, of gaan, met DevOps aan de slag omdat ze geïnteresseerd zijn in de voordelen die werken volgens DevOps principes biedt. De redenen hiervoor zijn duidelijk. DevOps biedt onder andere:

  • Een kortere time to market
  • Minder risico en kosten
  • Meer stabiliteit en betrouwbaarheid

Wat is DevOps dan precies?

DevOps is een samentrekking van DEVelopment en OPerationS en heeft als doel om softwareontwikkeling en softwareoperaties samen te brengen. Er is heel veel over DevOps gezegd en geschreven, maar uit de praktijk blijkt dat de onderstaande 5 principes key zijn:

  1. Het werk van een organisatie wordt gezien als het creëren van waarde als reactie op het verzoek van een opdrachtgever. De acties die daarvoor worden ondernomen noemen we de Value Stream.
  2. Een Deployment Pipeline die zorgt voor automatische afhandeling van de stappen die nodig zijn om sneller nieuwe features te leveren.
  3. Er is sprake van een volledig Version Control systeem, waarin niet alleen de broncode, maar alles dat gerelateerd is aan het betreffende systeem is opgeslagen.
  4. Geen handmatige installaties en configuratie door admins, maar Automated Configuration Management vanuit het Version Control systeem
  5. Een 'Definition of Done' die voorschrijft dat iets pas 'af' is als het draait in de productieomgeving en de klant ook echt waarde heeft.

Om met deze principes aan de slag te gaan zijn professionals nodig die verstand hebben van de benodigde tools, technologie en processen en doordrongen zijn van de cultuur die hoort bij DevOps werken. Om die reden wordt steeds vaker gevraagd om DevOps engineers. Soms wordt deze rol ook anders genoemd.

Wat doet een DevOps engineer?

Om een idee te krijgen van wat een DevOps Engineer allemaal op een dag doet, nemen we je mee om langs de lijn een impressie te krijgen van het vak. ’s Ochtends start je de dag op met een heerlijke kop koffie en heb je lang en breed de incident queue bekeken, enkele grafieken bestudeerd van de applicaties die je beheert. Maar je vraagt jezelf ook punten af als, hebben klanten zonder impact de avond, de juiste performance kunnen krijgen en je checkt wat de impact is geweest van de diverse patches die de dag ervoor in productie zijn uitgerold. Welke je uiteraard al in de acceptantie hebt geverifeerd. Monitoring is namelijk KEY is jouw rol. Na de eerste observaties vervolg je de dag met de collega’s in een stand-up. Jullie praten elkaar bij, delen de werkzaamheden van gisteren en wat er vandaag op het programma staat.

Zelf heb je de volgende punten op de agenda: je gaat enkele pull requests van DEV-collega na, je gaat enkele scriptwijzigingen van een nieuwe feature verwerken. Smiddags staat er een meeting op het programma over het a.s. piekmoment van het jaar. Welke load gaan we extra op de applicatie verwachten, hoe matched deze met de reeds afgeteste load op de applicaties en zijn er nog andere risico’s te benoemen/ af te testen. In de loop van de middag neem je deel aan een Bootcamp sessie waarin de transitie naar Azure DEVOPS wordt besproken en hoe deze voor jou eigen team kan worden ingericht.

Als afsluiter van de dag breng je de laatste updates aan in het AGILE scrumboard en zie je dat er weer een mooie bijdrage is geweest aan de burn down van het team. Wat een mooie afsluiter van een afwisselende dag waarin je impact hebt gemaakt voor het team, hebt gewerkt aan de sprintdoelen en kennis hebt genomen van de transitie naar de cloud.

Continu blijven leren

Omdat de markt zich zo ontzettend snel ontwikkelt, ben je eigenlijk nooit uitgeleerd als DevOps engineer. Daarom zorgen wij bij er Computest altijd voor dat we blijven leren met- en van elkaar. Soms 1 op 1, en soms met een hele groep. De ene keer online en de andere keer in levende lijve. We hebben een DevOps Guild waarin Computesters kennis delen, gezamenlijk trainingen volgen en samen projecten oppakken. En als we op kantoor afspreken met elkaar.. dan zorgen wij natuurlijk altijd voor een gezonde hap.

Computest 33671500px

Waar vind je onze DevOps engineers?

Onze DevOps engineers werken gemiddeld 4 jaar voor hun opdrachtgevers. Wij hebben inmiddels collega's in alle sectoren werken. Bijvoorbeeld bij ING, de Nederlandse Loterij, Ahold, de NS en bij nog veel meer organisaties. Soms zitten er meerdere Computesters bij 1 opdrachtgever. Sommige van ons vinden dat prettig omdat ze elkaar kunnen steunen en opzoeken.

Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld