>>
04-augustus-2017, min. leestijd

4 tips voor beveiliging van blockchains

Blockchain is hot en zeker niet langer alleen het domein van nerds en drugscriminelen. De experts op dit gebied zijn dan ook niet aan te slepen. Nu biedt het ook veel interessante mogelijkheden om transacties transparanter en eenvoudiger te maken, maar het brengt tegelijkertijd ook nieuwe uitdagingen op het gebied van informatiebeveiliging met zich mee. Hoe kun je je als organisatie hiertegen beschermen? Wij geven 4 tips.

Wat is een blockchain?

Een blockchain is een database van aan elkaar gelinkte transacties. Deze database wordt door alle deelnemers gezamenlijk onderhouden. Om ongeautoriseerde wijzigingen tegen te gaan, wordt er gebruik gemaakt van cryptografische technieken die de integriteit van de database bewaken. Hierdoor zijn blockchains geschikt voor het beheren van transacties tussen partijen die elkaar niet noodzakelijkerwijs vertrouwen.

Een belangrijk verschil tussen blockchains en traditionele financiële systemen is dat transacties in een blockchain onomkeerbaar zijn. Vanwege het decentrale karakter van blockchains, is er geen partij die foutieve of frauduleuze transacties terug kan draaien. Bovendien zijn fraudeurs vaak anoniem.

Beveiligingsincidenten

Het is dan ook niet verrassend dat Bitcoin-bedrijven vaak te maken hebben met beveiligingsincidenten. Het bekendste is waarschijnlijk Mt. Gox, ooit de grootste Bitcoin exchange. De beurs raakte meer dan 650,000 bitcoins kwijt, een verlies dat uiteindelijk tot het faillissement van het bedrijf leidde.

Maar de lijst is veel groter: in 2012 werden Bitcoinica en Bitfloor gehackt, Bitstamp werd in 2015 succesvol aangevallen, en ook Bitfinex raakte in 2016 voor meer dan 72 miljoen euro aan bitcoins kwijt. Al deze aanvallen hadden grote gevolgen voor de betreffende bedrijven (en hun klanten). En waar bij traditionele systemen frauduleuze transacties vaak (gedeeltelijk) ongedaan gemaakt kunnen worden, is dit bij Bitcoin niet mogelijk.

Maatregelen voor beveiliging blockchains

Nog meer dan bij traditionele (financiële) systemen vraagt het implementeren van blockchain-technologie dus om grote zorgvuldigheid op beveiligingsvlak. Daarom is het goed in ieder geval de volgende 4 maatregelen te nemen:

  1. Breng de bitcoins of andere crypto-valuta zoveel mogelijk onder in ‘cold wallets’, welke opgeslagen worden op computers die niet met een netwerk verbonden zijn. Alleen kleine hoeveelheden valuta die direct nodig zijn om mee te handelen kunnen ondergebracht worden in een ‘hot wallet’ die wel rechtstreeks toegankelijk is.
  2. Scherm de server die de cryptovaluta beheert zoveel mogelijk af van andere systemen. Deze server hoeft dan alleen API-calls voor het doen van transacties te bevatten. Zo wordt voorkomen dat een aanvaller die toegang weet te verkrijgen tot de webserver ,ook meteen toegang heeft tot de wallet met cryptovaluta.
  3. Onderschat het risico op insider-attacks niet. Ter bescherming hiertegen kan gebruik gemaakt worden van zogenaamde multi-signatures zodat elektronische handtekeningen van meerdere personen nodig zijn om een transactie uit te kunnen voeren.
  4. Maak beveiliging integraal onderdeel van het ontwikkelproces en niet een element ‘dat er later bijkomt’.
Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld