>>
08-januari-2018, min. leestijd

5 gouden tips voor je sollicitatie bij Computest

Je bent eruit. Je hebt het idee dat testen en Computest echt bij jou passen en wil graag bij ons komen solliciteren. Supertof! Goeie keuze, echt verstandig. Maar hoe onderscheid je je nu van de rest? Wat zijn de gouden tips en tricks die de kans groter maken dat jij jezelf straks ‘Computester’ mag noemen en daardoor elke dag fluitend naar je werk kan? In deze blog deel ik uit eigen ervaring de vijf belangrijkste.

1. Lees je goed in

Weet waar je aan begint! Op de website van Computest vind je veel informatie over de verschillende testdisciplines en de diensten die Computest levert. Misschien ben je al goed op de hoogte van wat testen inhoudt, maar het kan ook zijn dat je niet precies weet hoe breed het testvak is. Neem daarom de tijd om je in te lezen. Als je een goed beeld hebt bij de functie waarop je solliciteert, dan is het ook makkelijker om te bepalen of deze past bij wie jij bent en wat jij kan.

De IT-wereld staat daarnaast bekend om het gebruik van buzzwords. Die hoef je natuurlijk niet allemaal te kennen, maar het kan natuurlijk geen kwaad om je alvast een beetje in het testjargon te verdiepen. Kom je termen tegen die onbekend voor je zijn? Google en Wikipedia zijn je beste vrienden.

Verder staat de site ook boordevol interessante blogs van collega's, die gaan over alles wat met testen te maken heeft en wat we voor onze klanten doen. Ook zijn er veel leuke filmpjes te vinden. Zo kun je alvast een goed beeld krijgen van waar je straks misschien terechtkomt.

2. Waarom ben jij een tester?

Deze vraag kun je straks wel verwachten, dus beter om er nu alvast goed over na te denken. Als je je goed hebt ingelezen in wat testen allemaal inhoudt, of kan inhouden, dan heb je waarschijnlijk een aardig beeld bij het profiel van een goede tester. Nauwkeurigheid, verantwoordelijkheidsgevoel en diplomatie zijn zo maar een aantal woorden die dat profiel goed omschrijven. Het is lastig, maar kijk goed naar jezelf en bedenk waaruit blijkt dat jij de eigenschappen van een goede tester bezit. Voorbeelden en anekdotes zijn welkom!

3. Bedenk wat jij wel en (nog) niet kan

Wellicht heb je een opleiding Informatica gedaan en kun je daardoor zelfs al heel aardig programmeren, maar het kan ook zo zijn dat je pas net begint met het doorlopen van Codecademy (gratis bonustip-;)). Wanneer je al in het testvak zit is het belangrijk je te realiseren dat kennis over een specifieke tool je vaak al een heel eind op weg helpt met werken met een andere soortgelijke tool. Als je gevraagd wordt naar een voor jou onbekende tool, aarzel dan dus niet om toe te lichten waar je al WEL kennis van hebt.

Niet alleen op technisch gebied, maar ook op het gebied van ‘soft skills’ is het goed om een beeld te hebben van waar je goed in bent en waar je jezelf nog wilt ontwikkelen. Zo is helder en to-the-point communiceren een belangrijke vaardigheid voor een tester. Denk na over wat jij goed kan, maar zeker ook over wat je nog zou willen leren.

4. Waarom ben jij een Computester?

Het eerste sollicitatiegesprek wordt bij Computest gezien als een uitgebreide kennismaking. In dit gesprek wordt vaak wat minder diep ingegaan op technische kennis, maar meer op wie jij bent als persoon. Wat vind je belangrijk in je werk? Maar vooral ook: wat vind je leuk en belangrijk naast je werk?

Het is erg belangrijk dat jij straks in een bedrijf terechtkomt waar je je gelijk thuis voelt. Daarom adviseer ik je om vooraf na te denken over wat jouw normen en waarden zijn en hoe die aansluiten op die van Computest.

Als je jezelf herkent in onderstaand lijstje ben je bij ons echt aan het juiste adres:

  • Sociale contacten zijn heel belangrijk voor je.
  • Je wil graag de beste zijn in wat je doet.
  • Je leert graag van anderen, maar je helpt ook graag anderen bij hún ontwikkeling.
  • Humor, veel humor! We lachen graag, maakt niet uit of het flauwe of scherpe humor is.
  • Eerlijkheid en openheid: zit iets je dwars? Spreek het uit!
  • Lef: laat zien wie je bent en durf jezelf te presenteren.
  • Respect: laat een ander in zijn of haar waarde.
  • Maar ook zelfspot: vat niet alles te persoonlijk op en lach af en toe om jezelf.
  • Trouw: we investeren in elkaar, Computest in jou en jij in ons. Alleen zo kunnen we succesvol zijn en groeien!

5. Wees echt jezelf

Als laatste is het belangrijk om mee te geven dat JIJ straks op gesprek komt. Cliché advies: wees echt jezelf. Als jij ervan overtuigd bent dat testen en Computest iets voor jou zijn en je kunt dat enthousiast toelichten, dan ben je waarschijnlijk al een heel eind. Volg bovenstaande tips op en bereid je goed voor. Wees aan de ene kant eerlijk over je tekortkomingen en bluf niet, maar vertel ook vol overtuiging en enthousiasme wat jouw sterke kanten zijn.

Misschien staat jouw eerste sollicitatiegesprek al wel ingepland. In dat geval: heel veel succes en plezier! Als dat nog niet zo is en je denkt er na het lezen van deze tips helemaal klaar voor te zijn: zoek op werkenbijcomputest.nl de vacature op die bij jou past en neem contact op met Recruitment. Ik ben benieuwd of ik jou binnenkort als collega ga tegenkomen!

Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld