>>
08-maart-2018, min. leestijd

Zonder IT-diploma binnen no-time als expert bij een klant aan de slag

In mijn studententijd dacht ik alles al uitgestippeld te hebben. Na mijn opleiding toerisme, zou ik in die sector aan de slag gaan. Het liep anders, want nu ben ik bij Computest in dienst als functioneel tester. En daar heb ik nog geen dag spijt van gehad. Wat ik tot nu toe vooral geleerd heb? De juiste instelling is belangrijker dan ervaring in de IT.

Tijdens mijn studie maakte ik leuke, maar vooral ook leerzame studiereizen naar onder andere Spanje, Turkije en Zuid-Afrika. De opleiding duurde vier jaar en al die tijd wist ik zeker: ik ga in de toeristische sector werken. Toen ik te horen kreeg dat ik geslaagd was, dacht ik dan ook de moeilijkste periode achter de rug te hebben. Maar niets was minder waar. Zoveel verschillende baanmogelijkheden, waar moet ik beginnen?

Zoektocht naar een (passende) baan

De eerste paar weken na mijn afstuderen zocht ik naar een leuke en uitdagende baan binnen de toeristische sector. Helaas zonder resultaat, dus ik besloot breder te zoeken. Al snel kwam ik erachter dat veel organisaties meer waarde hechten aan het niveau dat je hebt behaald dan of de opleiding precies aansluit bij de functie. Uit onderzoek van Nationale Vacaturebank blijkt dat bijna 60 procent van de Nederlanders totaal ander werk doet dan waarvoor zij zijn opgeleid. Van de Nederlanders die wel een baan hebben die aansluit op de studie, geeft slechts 14 procent aan dat deze volledig past bij datgene waarvoor zij zijn opgeleid.

Mijn twee broers werken allebei in de IT en omdat ik altijd al affiniteit heb gehad met computers, besloot ik om bij hetzelfde bedrijf als hen te solliciteren. Nog geen week later werd ik gebeld en mocht ik op gesprek komen. Ondanks mijn beperkte ervaring en kennis van informatica werd ik aangenomen als geautomatiseerd functioneel tester bij Computest. Niet omdat ze hopeloos op zoek waren naar nieuwe medewerkers, maar omdat ik op andere vlakken goed matchte met de organisatie. Dit was vooral het geval op sociaal gebied. Technische kennis is namelijk een stuk makkelijker aan te leren dan sociale vaardigheden.

Opleidingstraject

Voor mijn eerste werkdag was ik toch wel een beetje zenuwachtig. Ik had nul kennis van automatiseringstools en wist totaal niet wat ik kon verwachten. Gelukkig is er bij Computest een helder opleidingstraject voor nieuwe medewerkers. In de eerste maanden heb ik veel geleerd over onder andere testprocessen. Daarnaast heb ik verschillende certificaten behaald. Vervolgens heb ik een maand meegelopen met het development team binnen Computest en leren werken met automatiseringstools. Dit hele traject was bedoeld om mij klaar te stomen voor een opdracht bij een klant.

Vooraf had ik nooit gedacht dat ik na zo een korte periode al zoveel kennis zou hebben vergaard en me zeker genoeg zou voelen om gedetacheerd te worden bij een klant. Ook mijn beeld van de 'IT-wereld' is veranderd. Om het onaardig te zeggen: ik dacht dat er voornamelijk nerds in de IT werkten. Nu ik zelf een tijdje bij Computest aan de slag ben, kan ik wel zeggen dat dit zeker niet het geval is. Natuurlijk zitten er wel introverte collega’s tussen, maar over het algemeen zijn het toffe en gezellige mensen die ook wel van een feestje houden. Bovendien werken er echt niet alleen maar kerels in de IT. Steeds meer vrouwen betreden dit wereldje en dat maakt de dynamiek nog leuker.

Geen passend diploma? Geen probleem!

Zoals je merkt, ben ik erg blij dat ik deze stap heb gezet. Het is fijn te weten dat je niet per se vast zit aan de opleiding die je hebt gevolgd. Met een goed stappenplan en een flinke dosis doorzettingsvermogen kun je alles worden wat je wilt. Dus zit je in hetzelfde schuitje en denk je eraan om in de IT te gaan werken, maar heb je geen passend diploma? Dan is Computest misschien ook iets voor jou! Via http://www.werkenbijcomputest.nl/vacatures/ kun je de openstaande vacatures bekijken, of solliciteer direct via recruitment@computest.nl.

Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld