>>
16-april-2019, min. leestijd

7 goede redenen om voor een junior tester te kiezen

We merken het regelmatig bij interim opdrachten. De eerste gedachte van onze opdrachtgever is: ‘we willen een senior tester’. Want senior staat gelijk aan ervaring, wijsheid; zo is de gedachte. Hoewel er zeker niets mis is met het inhuren van ervaren testers, zijn er nog altijd meer vacatures dan seniors om ze te vervullen. En in plaats van dat bedrijven met elkaar wedijveren om dezelfde mensen te werven, is er een prima, hoogwaardig, alternatief. Bij Computest werken we regelmatig, en met liefde, met junior testers. Waarom, dat leggen we in dit blog uit.

1. Ervaring wordt vaak overschat

Hoewel uitgebreide ervaring met de in jouw bedrijf gebruikte testtools nuttig kan zijn, vertegenwoordigt het slechts een fractie van de kennis die een tester nodig heeft om zijn taken uit te voeren. Iedere werknemer die je inhuurt, moet het reilen en zeilen van je onderneming leren begrijpen. Geen twee bedrijven zijn hetzelfde. Zelfs niet binnen dezelfde industrie.

Niet zelden worden er in een bedrijf diverse systemen gebruikt die nét niet lekker met elkaar praten. Of is er een enorme infrastructuur die ernstig tekortschiet in documentatie. Wie je dus ook inhuurt, hij of zij zal behoorlijk wat tijd moeten besteden aan het eigen maken van alle processen.

Dat is waar de echte leercurve is!

Waar je dan ook echt naar zou moeten kijken is iemand met probleemoplossende vaardigheden. Dat weegt niet op tegen het aantal jaren ervaring met bijvoorbeeld Neoload.

2. Motivatie wordt onderschat

Een junior brengt een frisse wind mee, die een opbeurend effect heeft op de moraal van de rest van het team. Passie is besmettelijk!

Sandra Hertzberger, Account Manager Consultancy

Junior testers zijn meestal een zeer enthousiaste en gemotiveerde groep. Ze hebben zojuist de schoonheid ontdekt van wat velen van ons als vanzelfsprekend beschouwen: het vermogen hebben om je ideeën en kennis om te zetten naar resultaten die waarde opleveren voor anderen. Wij weten uit ervaring hoe de gedrevenheid van onze ‘sociale nerds’ de sfeer kan bevorderen.

Een junior brengt een frisse wind mee, die een opbeurend effect heeft op de moraal van de rest van het team. Passie is besmettelijk! Daarbij komt dat gemotiveerde mensen met vastberadenheid compenseren voor wat ze aan kennis tekort komen om resultaten te bereiken. Het behoeft geen uitleg dat dat meer waarde toevoegt dan een ervaren medewerker met een onverschillige houding die ‘alles’ wel gezien heeft.

3. Junior testers zijn niet zo 'clueless' als je denkt

Bij Computest worden junior testers gekoppeld aan een coach, meestal een senior tester, die ook gedurende de opdracht op de achtergrond beschikbaar blijft. Mocht onze junior vastlopen dan heeft hij of zij dus altijd een ‘hulplijn’. Voor de opdrachtgever is deze backup een fijn idee, voor de junior natuurlijk ook.

Deze aanpak is eenvoudig maar zeer effectief. Door de junior testers te behandelen als professionele volwassenen, ze genoeg te geven om aan de slag te gaan en af en toe te controleren of ze hulp nodig hebben, groeien ze als kool. Mentaal gesproken dan.

De uren extra training en aandacht betalen zich razendsnel terug omdat deze startende testers steeds productiever worden en steeds grotere taken kunnen uitvoeren.

Een junior tester mag dan op papier minder dan drie jaar ervaring hebben, dit betekent niet dat deze niet over (relevante) kennis beschikt.

4. Opleiden in plaats van zoeken

Het is heel moeilijk om mensen te vinden die precies de juiste combinatie van vaardigheden en karaktereigenschappen hebben. Daarom leiden wij ze op. Immers, als je junior testers met de juiste instelling inhuurt, zullen ze van je ervaren teamleden leren en de senioren worden die zo lastig waren om te vinden.

Onze junior testers nemen deel aan onze eigen Computest Academy. Ze doorlopen diverse modules en doen verschillende workshops, om zo uiteindelijk 4 certificaten te behalen. Zo lopen ze bijvoorbeeld mee met de professionals van ons Development team.

Het resultaat is een geweldig team van medewerkers die elkaar versterken, zonder tijdverspilling door het eindeloos interviewen van ongeschikte kandidaten.

Onze junioren worden begeleid door een senior. Dit heeft niet alleen als voordeel dat de junior tester snel veel leert, het houdt ook de senior tester scherp.

Sandra Hertzberger, Account Manager Consultancy

5. Mentorschap is lonend

Onze junioren worden dus begeleid door een senior. Dit heeft niet alleen als voordeel dat de junior tester snel veel leert, het houdt ook de senior tester scherp. Junioren stellen vaak vragen waardoor de senior zijn of haar eigen kennis verder versterkt. Dit is niet alleen waardevol voor onze senior, maar ook voor het team waar de junior in werkt bij onze klanten. Het mentorschap moedigt dus probleemoplossing aan.

De aanstelling als coach geeft de senior verder het gevoel dat er vertrouwen is in de capaciteiten. En tegelijkertijd zal deze zijn of haar leiderschapskwaliteiten (verder) ontwikkelen.

Het mentorschap versterkt daarmee ons en jouw team. Door vragen stellen niet alleen acceptabel te maken maar ook aan te moedigen, wordt iedereen slimmer.

6. Een evenwichtige mix van kennisniveau’s

Een van de grootste problemen van een bedrijf met alleen maar werknemers op hetzelfde niveau, is dat iedereen denkt dat ze het het beste weten. Als er zich een probleem voordoet, is er geen hiërarchie voor moeilijke beslissingen. Het komt vaak voor dat ego's in de weg staan ​​om tot de juiste oplossing te komen. Daarom is het goed een gezonde mix van seniors en juniors te hebben die elkaar slimmer en scherper maken. Een goed uitgebalanceerd team is de hoeksteen van een succesvolle (technische) onderneming.

7. En tot slot…

We hebben een aantal steengoede redenen gegeven om eens voor een junior tester te kiezen. Bij het inhuren van (extra) personeel speelt echter ook vaak het financiële plaatje een rol. Als je de balans opmaakt, krijg je met de inzet van een junior tester echt waar voor je geld. Ik durf hier ook wel aan toe te voegen dat dat zeker geldt voor de junior testers van Computest. Door de back up van andere experts in ons bedrijf onderscheiden zij zich van andere junior testers.

Interesse om aan de slag te gaan met een junior tester of wil je meer weten over wat zij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op met mij via shertzberger@computest.nl of +31646386826.

Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld