>>
24-april-2023, min. leestijd

Onze collega Ben is ethisch hacker én werd vijfde in het laatste seizoen van Heel Holland Bakt

"De chocolade kokosballen hebben mijn collega’s nog tegoed!”

Bij ons werken allemaal mensen met een passie voor cybersecurity. Maar sommige collega’s hebben daarnaast nog een grote passie. In deze blogserie vertellen zij alles over hun passie en hoe zij dit combineren met hun werk. Vandaag aan het woord: onze collega Ben Havenaar. Bij ons op kantoor kennen we hem als enthousiaste ethisch hacker, bij het grote publiek is hij bekend als kandidaat van Heel Holland Bakt.

Even voorstellen

Bens carrière bij Computest Security begon na zijn studie Technische Informatica. “Ik kwam in mijn studietijd een podcast tegen over hacken en cybersecurity en dat vond ik wel spannend klinken.” Tijdens zijn afstudeerstage maakte hij kennis met de ‘blue side’ van cybersecurity, oftewel de verdedigende kant. “Ik merkte al snel dat ik meer interesse heb in de aanvallende kant en ging daarom op zoek naar een baan als ethisch hacker met veel aandacht voor pentesten.”

Deze baan vond hij bij Computest Security. “Tijdens de sollicitatiegesprekken werd het beeld van de vacature bevestigd. Het was precies de functie waar ik naar op zoek was.” Naast de functie voelde Ben zich ook thuis in de cultuur. “We hebben hier een hele open sfeer en fijne ruimte waar je kan werken.” Ook de gameroom is een grote plus. “Dat is een fijne plek waar je bijvoorbeeld na de lunch met collega’s kan ontspannen en wat games kan spelen.”

Ethisch hacken klinkt inderdaad spannend, maar wat is het precies?

“Klanten komen bij ons met een securityvraagstuk. Zij willen bijvoorbeeld weten hoe goed hun systemen beschermd zijn tegen een ransomware aanval. Met toestemming hacken wij de systemen van onze klanten om te kijken waar de kwetsbaarheden zitten en vervolgens geven we advies hoe je ‘lekken’ kan dichten.”

Veel mensen hebben je dit jaar leren kennen als deelnemer van Heel Holland Bakt, waar komt de passie voor bakken vandaan?

“Voornamelijk van mijn moeder, die bakt al zo lang ik mij kan herinneren. Vroeger werden er al verjaardagstaarten gemaakt met mooie tekeningen.” De oplettende kijker heeft gezien dat Ben deze tekentechniek ook in de tent heeft toegepast tijdens de zelfportret opdracht.

Ben-JPG

“De keuken bij mijn ouders leende zich om te bakken. We hadden goede apparatuur en spullen in huis dus ik kon altijd zo aan de slag. Dat maakt de drempel om te bakken natuurlijk lager.” Daarnaast was er inspiratie genoeg om aan de slag te gaan met mooie smaken. “Mijn moeder komt uit Israël, ik heb veel meegekregen over smaken uit het Midden-Oosten. Deze voeg ik vaak toe aan mijn baksels, dat is weer wat anders dan de standaard westerse smaken.”

Voor het programma moet je natuurlijk veel oefenen en dan heb je ook nog de opnames, hoe combineerde je dat met werk?

“Dat was inderdaad wel een uitdaging!” Voordat Ben in de tent zijn bakkunsten mocht tonen, had hij een uitgebreid auditieproces doorlopen. “Eind april heb ik me aangemeld en daarna volgden verschillende audities waar ik voor moest proefbakken. In die periode stond het oefenen nog wel enigszins op een laag pitje en kon ik het goed combineren naast mijn werk.” Nadat Ben de eerste rondes doorkwam, nam hij gelijk contact op met zijn teamleider. “Er kwamen meerdere auditiedagen aan, dus ik had wat flexibiliteit vanuit werk nodig. Ze dachten goed met mij mee en ondersteunden me waar nodig.”

En toen stond je opeens in de tent.

“Ja, toen veranderde er zeker wel wat. Ik wilde me goed voorbereiden en daarom was ik bijna iedere dag wel aan het bakken. Dat deed ik er ‘gewoon’ naast. Dus overdag was ik op kantoor en ’s avonds aan het bakken. Ik maakte dan vaak niet een hele taart, maar bijvoorbeeld een crème of de versiering.”

Voor de opnames – die plaatsvonden op vrijdag en zaterdag – kreeg Ben alle ruimte. “Ik zat in totaal zes weken in het programma, dus die vrijdagen kon ik niet op kantoor aanwezig zijn. In die periode bouwde ik een goed ritme op waardoor ik op mijn werk efficiënt en productief kon zijn.”

Je collega’s zullen wel blij zijn met jouw hobby?

“Haha ja, de meeste collega’s wisten wel dat ik bakte, maar ik denk niet dat ze vooraf hadden gedacht dat ik mee kon doen aan dit programma. Tijdens de opnames was alleen mijn team op de hoogte.” Af en toe nam Ben zijn baksels mee naar kantoor. “Ik sneed soms wel eens baksels in stukken of nam alleen een deel mee, zodat ze het grote geheel niet konden zien, maar wel konden voorproeven.”

Sommige collega’s bleken ware kenners te zijn. “Voor mijn laatste auditie bakte ik eclairs waarop een collega zei: “Ik vond ze lekker, maar wel wat te veel sesam”. Zelf was ik erg enthousiast over de smaak en ik dacht: ‘wat weet jij er nou van’. In de eerste aflevering maakte ik vervolgens een taart met amandel en sesam. Jurylid Janny kwam met de feedback dat de sesam te overheersend was. Daar hebben mijn collega en ik natuurlijk smakelijk om gelachen.”

Heb je nog vaardigheden uit de tent meegenomen die je nu ook toepast in je werk?

“Ik heb mezelf op een andere manier leren kennen. Ik dacht altijd dat ik qua planning en structuur niet de allersterkste was. Maar nu moest ik wekenlang vooruitplannen en dat ging me eigenlijk wel heel goed af. Natuurlijk werden de laatste weken wel zwaarder, maar ik weet ook dat ik meer ruimte vanuit mijn werk had kunnen krijgen als ik het nodig had gehad.”

Verwachten je collega’s nu iedere week iets lekkers op kantoor?

“Het bakken staat nu op een wat lager pitje. Maar het staat nog steeds op de planning om een bepaalde lekkernij te maken voor kantoor.” Grappend worden er wel eens afspraken gemaakt over wanneer er een baksel gemaakt moet worden. “Ik heb wel eens gezegd als een post 60 likes zou halen dat ik dan chocolade kokosballen mee zou nemen. Die hebben ze dus nog van me tegoed!”

Telegram kokosballen

Wil je de baksels van Ben zelf uitproberen?

Bekijk zijn recepten op de site van Heel Holland Bakt.

Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld