>>
01-mei-2023, min. leestijd

Onze collega Erik is securityspecialist én volleyballer bij de landskampioen van de Eredivisie

“Het is zeker druk, maar wel heel leuk druk!”

Bij Computest werken allemaal mensen met een passie voor cybersecurity. Maar sommige van onze collega’s hebben daarnaast nog een grote passie. In deze blogserie vertellen zij alles over hun passie én hoe zij dit combineren met hun werk bij Computest Security. Vandaag aan het woord: onze collega Erik van der Schaaf. In de avonden en weekenden speelt hij in onze nationale volleybalcompetitie, overdag is hij op ons kantoor te vinden als securityspecialist.

Even voorstellen

Eriks carrière als securityspecialist bij Computest Security begon in 2021. “Ik speel al heel lang professioneel volleybal naast mijn werk, maar anderhalf jaar geleden was ik klaar voor een nieuwe stap. Ik wilde mijn maatschappelijke carrière meer op de voorgrond laten treden en ging op zoek naar een fulltimebaan.”

“Ik wilde graag verder in de computerbeveiliging. Daar ligt echt mijn interesse en passie. Computest sprak me aan vanwege de manier van communiceren, de huisstijl en de informele sfeer.” Een verhuizing vanuit het verre noorden – waar Erik op dat moment werkte en volleybalde – naar Den Haag volgde. “Ik ben heel blij dat ik hier terecht ben gekomen. Het voelt voor mij persoonlijk als de perfecte match. Iedere dag ga ik weer met plezier naar mijn werk.”

Naast je interesse in cybersecurity speel je al ontzettend lang volleybal op hoog niveau, waar komt die drive vandaan?

“Het is er thuis eigenlijk wel met de paplepel ingegoten. Mijn vader en broer speelden allebei en toen ik zeven was mocht ik er ook eindelijk op.” Met zijn talent wist hij de top te bereiken, dat heeft hij altijd gecombineerd met andere bezigheden. Eerst met zijn studie Informatica en daarna met zijn werk. “Tijdens mijn studie aan de UvA speelde ik al op het hoogste niveau. Na mijn bachelor ben ik verhuisd voor de sport en zocht ik een parttimebaan. Ik heb toen veel bij sponsoren gewerkt. Mijn focus lag toen echt op volleybal. Ik trainde elke middag en ook nog eens drie keer in de ochtend.”

Erik-van-der-Schaaf-Draisma-Dynamo

Je maatschappelijke carrière is de afgelopen jaren belangrijker voor je geworden, hoe combineer je dat met het topsporten?

“Ik heb veel ervaring, daarom kan ik minder trainen.” In de praktijk komt dat erop neer dat Erik drie middagen traint. “Ik heb bij de club meteen aangegeven dat nog meer trainen niet mogelijk is in combinatie met mijn werk. De vrijheid die ik krijg van Computest wil ik op een goede manier inzetten.” Op maandag en vrijdag werkt Erik in de ochtend, zodat hij ’s middags op tijd bij de trainingen kan zijn. “Op woensdag trainen we in het begin van de avond, dus dan kan ik gewoon aan het einde van de middag weg.”

Samen met zijn managers besprak hij zijn wensen: niet minder werken, maar waar mogelijk schuiven met de uren. “Ze vonden dat geen probleem, ook als ik niet aan topsport had gedaan zou dat mogelijk zijn. Zo lang ik mijn uren maak, vinden ze het prima. Op de dagen dat ik niet train werk ik wat langer door en vaak werk ik ook op zondagochtend.”

Dat klinkt als een druk schema!

“Het is zeker druk, maar het is wel heel leuk druk. Ik ben niet van het stilzitten. Tijdens corona heb ik al genoeg thuisgezeten. Ik ben het liefste de hele dag op pad. Ik haal veel voldoening uit mijn werk en sport, dus dat drukke schema voelt totaal niet als opoffering.”

Je hebt begin dit jaar ook een mooie transfer gemaakt, hoe is dat gegaan?

“Sinds januari ben ik inderdaad overgestapt naar een andere club. Ik speel nu voor Draisma Dynamo in Apeldoorn, dat is de huidige landskampioen.” De overstap kwam voor Erik als een verrassing. Zijn carrière als securityspecialist nam immers steeds meer plek op de voorgrond. Toch was hij meteen enthousiast. “Ik heb eerder samengewerkt met deze coach (Redbad Strikwerda, red.) en we zijn altijd in contact gebleven. Toen hij mij benaderde dacht ik ‘dit is het perfecte moment’. We gaan nu namelijk de kampioenspoule in.”

En jullie hebben gisteren de landstitel gepakt!

“Jaaaa!! Wat een geweldige overwinning! De wedstrijd was de derde in de best-of-five-serie en zou beslissend kunnen zijn. De motivatie om te winnen was heel hoog.” Tegenstander Active Living Orion bleek niet opgewassen tegen Draisma Dynamo. “We mogen ons de beste van Nederland noemen! De ontlading was gigantisch en het feest ging nog lang door. ;-) ”

Erik van der Schaaf

Wat vinden je collega’s van je passie?

“Ik heb binnen mijn team aangegeven dat ik aan topsport doe. Als ze me een keer niet kunnen bereiken, dan weten ze dat ik niet uit mijn neus aan het eten ben maar op een training sta.” Voor Erik is het belangrijk dat zijn passie ‘zichtbaar’ is. “Mensen kennen mijn verhaal, dus ze weten ook gewoon dat ik keihard werk voor Computest naast mijn sport.” Zijn collega’s volgen Eriks topsport carrière met interesse. “Op vrijdagen wensen ze me allemaal succes met de wedstrijd en in de stand up op maandag is iedereen benieuwd naar de uitslag. Dat is superleuk.”

Nog even nagenieten

Na laatste wedstrijd van het seizoen kan Erik met een fantastisch overwinningsgevoel terugkijken. Bekijk de samenvatting op NOS Studio Sport van de derde finalewedstrijd en de socials van Draisma Dynamo om Erik te zien schitteren. Of we hem het volgende seizoen weer kunnen volgen in de volleybalcompetitie? "Haha ja, maar nu eerst vakantie!"

erik landskampioen
Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld