DevOps Mythbusters #1: DevOps Engineers kunnen geen specialist zijn
20-december-2021, min. leestijd

Mythbusters #1 Stelling - Groen

Als DevOps Engineer word je vaak gezien als iemand die van veel dingen een beetje weet. Een generalist dus, geen specialist. Maar klopt dat beeld wel?

Glen, Maikel, jullie zijn onze Mythbusters. Brand los!

Maikel: “DevOps Engineers kunnen geen specialist zijn? Dat is echt een mythe hoor. De meesten snappen geen bal van wat DevOps nou echt is.”

Glen: “Cosign. In plaats van een vak is DevOps meer een houding. Of een cultuur zelfs, waarin betrokkenheid en agile denken heel belangrijk zijn.”

Maikel: “Ja, en als goeie DevOps Engineer moet je van alle aspecten van Dev en Ops iets weten. Dus denken mensen: brede kennis = generalist. En daar ben ik het dus echt niet mee eens.”

Glen: “Nee, ik ook niet. Je bent all-round specialist.”

Maikel: “Dat klinkt al beter.”

Glen: “Ja toch? Kijk, het werkt zo. Als DevOps Engineer heeft je profiel een T-vorm. De ‘stok’ van je T is je specialisme. En in plaats van langer, wordt die stok breder. Omdat je steeds meer kennis en skills over steeds meer verschillende dingen opdoet. Dus je T wordt steeds breder. Totdat het eigenlijk een vierkant is. Dan ben je full-stack. Walhalla noem ik dat.”

Maikel: “Vergeet daarbij niet dat je die technical mastery ook altijd nodig hebt, hoe je je ook ontwikkelt. Want je blijft een techneut, een doener.”

Glen: “Inderdaad. Dat betekent ook dat je altijd moet blijven leren. Nieuwsgierigheid is heel belangrijk. En ervaring ook, zeker naarmate je senior wordt. Omdat je op een gegeven moment alles wel hebt gezien en meegemaakt, kun je dat ook laten zien aan de klant. Wij zijn continu bezig met mensen overtuigen dat ze verder moeten met tech en met die DevOps houding. Echt draagvlak creëren voor die cultuur. Want dan gebeuren mooie dingen.”

Maikel: “Ja, we zitten middenin een gigantische digitale transitie. Van keihard ijzer naar de cloud. Dat je daarom moet switchen naar DevOps snappen klanten gelukkig steeds beter. Ze weten dat watervallen niet meer van deze tijd is. Maar hoe je die DevOps cultuur implementeert, die kennis ontbreekt.”

Glen: “Dus daar helpen wij ze dan bij.”

Maikel: “Tuurlijk, maar dat dat implementeren superveel werk kost wordt niet altijd begrepen. Als je DevOps werkt kan je echt niet zomaar wat doen.”

Glen: “Of zomaar software over de schutting knallen.”

Mythbusters #1 Quote 1 - Groen

Maikel: “Nee, want met DevOps heb je die hele schutting niet meer, omdat Development en Operations niet meer los staan van elkaar.”

Glen: “En daardoor kan je met DevOps veel sneller schakelen. Want hè, als je na 2 weken een fout ontdekt herstel je die veel makkelijker dan na een halfjaar, zoals het eerst met watervallen ging. Als je software goed wil opleveren, tenminste.”

Maikel: “En daar komt het testerstuk toch weer bij kijken. Want alles moet getest worden, ook al denk je misschien dat het wel snor zit met je software. Dat idee van ‘wij-van-Wc-Eend hebben het gemaakt dus het is goed, deploy maar,’ daar is geen ruimte voor.”

Glen: “Testen testen testen ja. En bij Computest zijn we daar heel perfectionistisch in. Maar het hoeft niet in 1 keer perfect. Alles gebeurt ook in een veilige omgeving, zonder muren. Of nou ja, wel letterlijke muren, maar geen figuurlijke muren.”

Maikel: “Bij klanten loop je vaak nog wel tegen die figuurlijke muren aan. Dus om die DevOps cultuur goed te implementeren willen we die muren afbreken. Zodat we niet meer vanuit die ivoren toren opdrachten krijgen. Mensen moeten naar beneden komen.”

Mythbusters_#1_Quote 2 - Groen

Glen: “Eigenlijk is DevOps rebellie. Hiërarchische organisaties met een watervalcultuur, die zien we als de evil Galactic Empire van Star Wars. Wij zijn dan de Rebel Alliance. En we hebben heel veel Rebels rondlopen. Allemaal met een sticker op hun laptop.”

Maikel: “Haha ja, daar wil je ook wel echt bij horen.”

Mythbusters TLDR - Groen

Dus, wat is nu de TL;DR? Als DevOps Engineer kun je geen specialist zijn. Myth busted?

Glen: “Myth busted.”

Maikel: “Je ontwikkelt je in de breedte, altijd met technical mastery als basis. Je bent all-round specialist.”

Mythbusters Myth Busted - Groen
Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld