>>
22-oktober-2015, min. leestijd

Guilds, Tribes, Chapters & Squads... en SCRUM. Wat?!

Enige tijd geleden, tijdens een pauze van een Performance Awareness training, sprak ik de Agile coach van het team, waar ik de training aan gaf, over Agile en Scrum. Hij sprak daarbij over iets wat nieuw voor mij was: Guilds, Tribes, Chapters en Squads... Nu kende ik de termen wel al uit de game-wereld en de link daarbij naar Agile en Scrum sprak mij wel aan, zeker na een blog van mijn collega over Gamification.

Ga in Google maar eens zoeken op Guilds... en SCRUM is bij lange na (nog) niet het eerste wat naar voren komt. Iets uit de Middeleeuwen en Guild Wars! Yeah!

Een gilde als beroepsgroep was in de oude tijd een belangenorganisatie van personen met hetzelfde beroep, hetzelfde ambacht. In die zin sluit dit ook aan bij de betekenis zoals ze dit bij Agile hebben toegepast. Tribes, Chapters en Squads?

Scaling Agile

De SCRUM guide van Ken Schwaber en Jeff Sutherland beschrijft de definitie van SCRUM met zijn sleutelelementen voor succesvolle implementatie. Hierbij wordt wel benadrukt welke vrijheid een organisatie moeten kunnen toekennen aan het team, maar de beschrijving beperkt zich toch voornamelijk tot de werking vanuit het team zelf... Guilds, Tribes, Chapters & Squads gaat enkele stappen verder; agile scaling.

  • De laatste benaming, de Squad, is vergelijkbaar met een SCRUM-ontwikkelteam.
  • Een tribe is een groep van Squads in hetzelfde business-domein en delen een gelijke omgeving en connecties in het werkzaamheden. Dit zouden bijvoorbeeld teams kunnen zijn die aan verschillende onderdelen op dezelfde applicatie werken. Zij delen bijvoorbeeld werkdemo’s onderling.
  • In een Chapter kunnen vervolgens leden van verschillende tribes samenkomen. Als chapters kunnen dan ontwerp, ontwikkeling en testing gezien worden: de verschillende specialismen binnen de Squads. Een chapter lead is lijnmanager voor chapter-leden. Zij komen regelmatig samen om expertise en uitdagingen te bespreken.
  • De Guild is vervolgens meer vrijblijvend, waarbinnen kennisdeling centraal staat over de organisatie heen. Elke Guild heeft zijn interesse gebied, zoals webtechnologie, ontwikkeltalen, testautomatisering, performance testing, etc.. Iedereen die interesse heeft in het onderwerp zou vrij moeten zijn zich bij de gilde aan te sluiten, zowel om zijn kennis te delen als om kennis op te doen.

Deze vorm van SCRUM heeft met name meer aandacht gekregen nadat Spotify hiermee aan de gang was gegaan. Meer informatie daarover is hier terug te lezen: http://www.scrumexpert.com/knowledge/scaling-agile-with-tribes-squads-chapters-guilds/

Theorie vs. Praktijk; Chapters tegen SCRUM-regels?

De Chapters lijken op het eerste gezicht tegen de regels van traditioneel SCRUM. Er zijn toch geen specialisten met ieder een eigen taak in het team? Iedereen draagt bij aan het geheel! Taken moeten uitgewisseld kunnen worden en het team is gezamenlijk verantwoordelijk voor het eindresultaat.

Chapters hoeven de theorie van overdraagbare taken binnen het team niet tegen te gaan. In praktijk blijkt altijd wel dat ieder zo toch zijn eigen interessegebied heeft waarbij men experimenteert. Ieder in het team zou voldoende kennis moeten hebben van alle werkzaamheden binnen het team om taken uit te kunnen wisselen.

Ontwikkeling, functioneel geautomatiseerd testen en performance-testen zijn drie verschillende gebieden uit een omgeving waar er nog veel meer te benoemen zijn. In praktijk is het onmogelijk om van alle ontwikkelingen op alle vlakken mee te ontwikkelen met de markt, zonder zelf hier en daar te experimenteren. Deze gildes zorgen ervoor dat enthousiastelingen, hun gekozen specialisme kunnen vergroten en zo vanuit hun interesse kunnen bijdragen aan de teams, of Squads met hun eigen bevindingen en die van gelijkgestemden. Zo wordt de kennis van iedereen op peil gehouden en de kwaliteit van elk team vergroot.

Lees ook het volgende blog over hoe een goede Scrum Guild op te zetten (m.b.t. meetings): http://www.scrum.nl/prowareness/website/scrumblog.nsf/dx/how-to-get-great-scrum-guilds

Meer info: http://code.hootsuite.com/guilds/

Bron van beschrijving: http://nomad8.com/wp-content/uploads/2014/02/Squads-Chapters-Guilds-in-one-page.graffle.pdf

Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld