>>
26-mei-2016, min. leestijd

IPv6 Ready: hoe, wat en waarom?

IPv6, je hebt er ongetwijfeld al veel over gehoord. Toch hebben nog maar weinigen het al in de praktijk gezien. IPv6 is een nieuw protocol naast het bekende IPv4-protocol. Het maakt het onder andere mogelijk om meer netwerkadressen te kunnen gebruiken. IPv4 is beperkt tot ongeveer 4 miljard adressen. IPv6 beschikt over theoretisch 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456 adressen. Elke atoom van het menselijk lichaam zou een eigen adres kunnen hebben. Het zou praktisch gezien niet meer mogelijk zijn dat deze adressen ooit gaan opraken. Mits RIPE, de organisatie achter het beheren en uitgeven van IP-adressen, niet te makkelijk te grote reeksen weggeeft.

Wordt IPv6 al wel gebruikt?

Jazeker. Sommige providers leveren inmiddels al naast een IPv4-adres ook een IPv6-adres. Het OS geeft de voorkeur om met IPv6 te praten (als deze ook een IPv6-adres en -route heeft gekregen) en zal dus automatisch verbinden met IPv6 met webservers of andere diensten die ook IPv6 ondersteunen. Als voor een hostname een IPv6-adres staat, zal daarnaar worden verbonden in plaats van het IPv4-adres. Bovendien draaien de meeste grote partijen zoals Google, Youtube, Netflix en Facebook op IPv6. Maar onderschat ook Akamai niet, die een groot deel van het CDN-gebruik voor haar rekening neemt. In Nederland is ongeveer 6% van het dataverkeer IPv6, maar in België loopt dat al richting de 40%! Zodra in Nederland de grote providers zoals Ziggo en KPN ook IPv6-adressen uitdelen zal dat gebruik waarschijnlijk ook een vlucht gaan nemen. Ik verwacht dat dit binnen een jaar het geval zal zijn.

Waarom IPv6?

Alle reeksen van IPv4 zijn eigenlijk al uitgegeven. Dat maakt het dus voor nieuwe providers of organisaties die diensten willen leveren heel moeilijk om nog IPv4-adressen(reeksen) te gebruiken. Deze worden onderling nog wel verhandeld, maar de beschikbaarheid daalt en prijzen lopen op. De prijs voor een enkel IPv4-adres wisselt in de handel inmiddels al tussen de 10 en 15 dollar. Er zal een moment komen dat providers niet anders kunnen dan hun klanten of apparaten een IPv6-adres toe te wijzen om nog met het internet te kunnen communiceren. Straks ‘praten’ bepaalde apparaten alleen nog maar IPv6. Daarom is het ook belangrijk om te zorgen dat jouw website dit protocol ondersteunt zodat alle potentiële gebruikers jouw website kunnen benaderen.

Computest IPv6 Ready!

Computest is helemaal IPv6-ready! Dat betekent dat wij aan onze Loadfarm ook IPv6 loadgeneratoren hebben toegevoegd, waarbij elke gesimuleerde gebruiker uit een uniek IPv6-subnet komt. Onze website is natuurlijk ook bereikbaar op IPv6: 2a02:690:4235::25.

Performance en security risico’s IPv6

Ondersteunt de website van jouw organisatie ook IPv6 of zijn daar plannen voor? Vergeet dan ook niet te kijken naar de risico’s die het protocol mee zich meebrengt op het gebied van performance en security. In deze blog hebben wij ze voor je op een rijtje gezet.

Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld