>>
11-juli-2016, min. leestijd

Software ontwikkelen: hoe houd je het leuk?

Hoe kun je plezier houden in je werk als software ontwikkelaar? Dit was één van de vragen die aan de orde kwam tijdens het event ‘Joy of Coding’ dat ik onlangs bijwoonde. De vraag werd door verschillende sprekers behandeld. Het begrip ‘joy’ werd daarbij op verschillende manieren uitgelegd. Dit gaf een variëteit aan tips en ideeën om de joy (terug) in je werk te brengen. Hiervan licht ik er een aantal kort toe.

1. Zet techniek in voor minder leuke taken

Je kunt technieken of producten toepassen waarmee je bepaalde minder leuke werkzaamheden kunt aanpakken en wegnemen. JSPM bijvoorbeeld, voor prettig Javascript management, en Clojure, waarmee je zonder zorgen concurrent kunt programmeren.

2. Bekijk je werk vanuit een andere invalshoek

Kijk eens op een andere manier naar je werk en ontdek dat je huidige werkwijze ook echt al goed en leuk is. Zo spraken enkelen over de voordelen van een monolitisch ontwerp en waar dit goed tot zijn recht komt en hoe microservices zouden kunnen helpen. Echter; weet wanneer en hoe en kies het met zorg en beleid om onnodig veranderen te voorkomen; ook leuk, in de vorm van berusting.

3. Dwing jezelf te blijven leren

Verander wat je gebruikt en hoe je werkt. Cody Haines adviseerde bijvoorbeeld om de programmeertaal die je gebruikt te wijzigen naar een taal die zo anders is dat je je je hersenen dwingt om nieuwe dingen te leren, want hierdoor wordt je beter in staat om veranderingen aan te kunnen en te kunnen waarderen. Hij gaf een vermakelijke en interessante demo over Prolog.

4. Bedenk waar jij echt je plezier uit haalt

Misschien heb je het ontwikkelen na verloop van tijd zo sterk geassocieerd met werk en financieel succes, dat de ‘joy of coding’ uberhaupt is verdwenen? In dat geval zou je er goed aan doen om je levensdoelen weer eens te evalueren en te bedenken waar je de joy kwijt bent geraakt, want zo ben je ooit wel begonnen, toch?

- Wim van Mourik

Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld