>>
25-januari-2016, min. leestijd

Software testen saai? 5 redenen om tester te worden

Je bent IT’er, net afgestudeerd of op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dan klopt er een bedrijf aan dat gespecialiseerd is in testen. Waarom zou je tester willen worden en niet kiezen voor een wat spannender klinkende functie als software-engineer of data scientist? Nou, dat zit zo;

1. Er valt veel te kiezen

Als tester kun je verschillende kanten uit. Er is performancetesten, securitytesten, testautomatisering, testmanagement en zo nog een aantal richtingen. Iedere richting is uniek en niet alleen op technisch vlak.

Als performancetester ben je verantwoordelijk voor het meten en optimaliseren van de snelheid van een applicatie waar wellicht miljoenen gebruikers tegelijk gebruik van gaan maken. Dat betekent dat je met de meest geavanceerde IT-apparatuur en software werkt.

Als securitytester ben je betrokken bij omgevingen waarbinnen gevoelige informatie verwerkt wordt, die informatie moet voor de juiste personen en systemen goed toegankelijk zijn en tóch goed beschermd worden. Dat is één van de grootste uitdagingen binnen de IT.

Als testautomatiseerder ontwikkel je geavanceerde scripts, ontwikkel of gebruik je tooling en richt je een omgeving in die een andere omgeving moet testen. In veel gevallen praat je hiermee niet met de voorkant van de applicatie, maar juist met de applicatiecode zelf. Je ondersteunt ontwikkelaars bij het programmeren en komt zo ook in aanraking met deze code. Echter, je testtool vereist soms ook een deel programmeren.

En wat denk je van het testen op verschillende platformen? Smartphones met Android, iOS en Windows. Tablets, smart devices, ja, straks ook die koelkast die automatisch je boodschappen doet en op een mobiel besturingssysteem draait. Of integratie met smartwatches en andere semi-intelligente wearables. Dat moet ook allemaal getest worden en dat testen moet ook weer geautomatiseerd worden. Een applicatie om te stemmen op je favoriete slachtoffer uit je favoriete TV-programma moet straks wel blijven draaien als er twee miljoen mensen met je meedoen.

2. Je doet meer dan alleen IT

Je moet als tester niet alleen verstand hebben van techniek en inzicht hebben in hoe applicaties functioneren, het is ook van belang bedrijfsprocessen te begrijpen en sociaal vaardig te zijn. Wanneer een applicatie getest moet worden, is dat doorgaans omdat het management van je opdrachtgever die eis stelt. Dit betekent dat de testresultaten ook begrijpelijk moeten zijn voor afdelingen die bij het woord software al lichte paniek voelen. In eenzelfde gesprek kun je veel verschillende doelgroepen tegenkomen, jouw resultaten moeten dan inzichtelijk zijn voor zowel het management, als voor de ontwikkelaar die de bugs en issues op moet lossen. Je bent dan als tester ook niet alleen op zoek naar bugs, maar ook naar onderdelen van een applicatie die door een ontwikkelaar anders geïnterpreteerd worden dan met de oorspronkelijke eisen ooit is bedoeld. Je test dus niet alleen een product, maar ook de visie waarmee dat product gebouwd is.

3. Je komt veel verschillende mensen tegen

Bij het vinden van issues, ben je als tester veelal ook de verantwoordelijke voor de goede afhandeling hiervan. Dit betekent het aansturen van en werken met verschillende personen en partijen, zowel intern als extern. Van de interne ontwikkelaar die al jaren iets op eenzelfde manier doet, wat toch echter anders moet, tot de helpdeskstagiaire bij de externe dienst waar je applicatie van afhankelijk is. Dit maakt je dag afwisselend. Daarnaast werk je als tester in verschillende organisaties waarbij je kunt leren van diverse mensen en werkwijzen.

4. Jij bent de regisseur van het proces

Het testvak is relatief klein ten opzichte van andere richtingen in de IT. Het is echter wel één van de meest gevarieerde richtingen. Dit betekent dat je continu nieuwe dingen tegenkomt tijdens je dagelijkse werkzaamheden. Dit varieert van een nieuwe vorm van software-ontwikkeling, een nieuwe manier van werken, andere teamsamenstellingen, tot een volledig nieuwe benadering van testen. Als tester zit je ook in een unieke situatie om zelf invloed op het gehele ontwikkelproces uit te oefenen. Vanuit testperspectief is de kwaliteit van applicatieontwikkeling, de eisen aan de applicaties en de uitrol naar een productieomgeving allemaal inzichtelijk. Je kunt hierdoor op eigen initiatief vaak veel veranderingen adviseren, aangeven, initiëren en soms zelfs zelf doorvoeren. Het advies en inzicht van een tester wordt doorgaans als zeer waardevol beschouwd en met goede reden.

5. Er is ruimte voor iedere vaardigheid en voor ieder talent

Ben je goed in communicatie, plannen en structuur? Dan kun je terecht als testmanager. Doorgroeien naar zo’n functie hoeft geen tientallen jaren te duren. Ontwikkeling in het testvak is doorgaans vrij snel en hier heb je veel invloed op.

Ben je goed in programmeren? Dan bieden testautomatisering, securitytesten en performancetesten een interessante uitdaging. Je programmeert hier tools en testen die weer gebruikt worden om applicatiecode te testen. Deze review je en je levert suggesties. Indien je niet de hele dag wilt programmeren, dan is juist het testvak interessant, omdat je dag gevarieerder is dan die van een programmeur. Veel teams en organisaties waarin je terecht kunt komen zijn behoorlijk flexibel, dus er is een grote kans dat code op basis van jouw code uiteindelijk zelfs in de applicatie beland.

Ben je goed in het begrijpen van een businessperspectief en heb je ook veel affiniteit met IT? Dan is testen ook een interessante richting. Je bent bezig met eisen die opgesteld zijn door de business om bedrijfsprocessen te optimaliseren. Het eindproduct moet hier wel mee samenwerken en deze eisen moeten ook haalbaar zijn. Ook deze haalbaarheid moet getest worden. Het eindresultaat van een applicatie moet namelijk wel precies doen wat de business probeert te automatiseren. En mocht het dan toch niet bevallen… Dan heb je in de testwereld zoveel verschillende vaardigheden op kunnen doen, dat je voor veel andere IT-gerelateerde richting een uitstekende kandidaat bent. Waarschijnlijk, want een testverlater is erg zeldzaam. Natuurlijk ben je net als ik ben, erg enthousiast geworden en kom je vanzelf terecht op www.werkenbijcomputest.nl.

Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld