>>
16-februari-2016, min. leestijd

Zijn PRINCE2, ITIL en TMap NEXT IT dinosaurussen?

Continuous Improvement en Delivery… DevOps, Squads, Scrum… Lean Six Sigma… Autonomie en vrijheid; word je hier ontspannen en gemotiveerd van of maakt het je juist angstig en gespannen? De IT-wereld verandert om ons heen. Is wat ‘vroeger’ werkte nog wel van deze tijd waarin alles sneller moet? Zijn PRINCE2, ITIL en TMap NEXT IT dinosaurussen, of staan hun principes in deze tijd nog overeind?

Als we het dan toch even over dinosaurussen hebben:
In 1993 kwam Jurassic Park uit. Een film waarvan ik een groot fan ben en een quote daaruit die mij nog steeds aanspreekt, misschien nu nog wel meer dan toen, is er één van het karakter Alan Grant:

“The world has just changed so radically and we’re all running to catch up.”

Dit ging om het gebruik van techniek en het resultaat daaruit. Dat techniek snel verandert was in de jaren 90 al zo en dat is alleen maar versneld, zeker binnen de ICT. Je bent nog niet helemaal thuis in de ene werkwijze en tool of de vervangers doen al hun intrede.

“Wat toen fout ging, zou nu wel eens kunnen werken.”

Ja, dat zou kunnen, en aannames zijn gevaarlijk, dus sta er even bij stil waarom het destijds niet werkte en… wat is er dan veranderd, waardoor het nu wel zou kunnen werken? Misschien nog belangrijker, waarom wil je iets toepassen?

5x waarom

Een van de tools die binnen Lean gebruikt wordt om een zogenaamde root-cause te achterhalen bij een probleem, is de 5-keer-waarom-techniek. Dit klinkt voor sommigen waarschijnlijk als geforceerd doorvragen, maar de gedachte achter de techniek is niet zo gek. Met doorvragen kom je juist bij dieper gelegen oorzaken, waarbij een oplossing dus veel meer impact heeft dan het blussen van het brandje.

“Running to catch up! …with an old train.”

Tijd om even stil te staan, al is het maar kort. Kijk eens goed wat de waarde is van bestaande technieken en hoe je die kunt behouden en integreren met nieuwe technieken, in plaats van ze zomaar te vervangen. In sommige gevallen worden methodes aangedragen die men heeft waargenomen bij bedrijven om zich heen: waarom zijn die methodes nu juist zo succesvol daar? Wat zijn de sleutel-eigenschappen? En hoe goed past dit binnen jouw bedrijf(-scultuur)?

Lees nog eens terug in eerder geleerde stukken en blaas de stof er nog eens af. Het zal je verbazen hoeveel van de oudere technieken nu eigenlijk gewoon in een ander jasje gegoten worden en dus nog steeds bruikbaar zijn. Zo hoorde ik tijdens een training voor Lean Six Sigma hoe saai en stoffig men de training van PRINCE2 had ervaren. Eerlijk gezegd was de stof daarvan bij mij ook al redelijk weggezakt. Daarop besloot ik nog eens terug te kijken wat PRINCE2 (PRojects IN Controlled Environments) ook alweer inhield en o.a. de 7 principes deden wel weer wat belletjes rinkelen.
Scrum kent weliswaar geen rol voor projectmanager meer, maar die 7 principes en technieken lijken zeker op dezelfde basis te berusten als wat zich afspeelt binnen sprints in SCRUM. Verder doorlezend kwam ik erachter dat men ook enige tijd geleden begonnen is met PRINCE2 Agile.

Continuous Improvement

Het gaat uiteindelijk om hetzelfde; het structureren en behapbaar maken van de werkwijze. Tips en trucs om de resultaten uit het werk te verbeteren op een consequente manier, oftewel: ‘Continuous Improvement’. Vroeger had men al vraagtekens en nu het allemaal sneller gaat, maar zeker niet automatisch beter, blijft structuur en een heldere werkwijze nodig om tot een goed resultaat te komen.

De testen werken bij DevOps misschien anders, meer geautomatiseerd en sneller achter elkaar opgevolgd, maar TMap geeft nog steeds goede tips om tot een goede dekking te komen. De inrichting van ITIL is nog steeds waardevol om oplossingsgericht te werken en herhaling van incidenten te voorkomen. Overigens werkt ook TMap aan een betere aansluiting op de Agile werkwijze en wordt er flink over de inzet van ITIL in een DevOps-omgeving gediscussieerd (zie onderaan voor enkele voorbeelden).
Is deze kennis nog wel toe te passen binnen DevOps teams? Deel je mening! In mijn volgende blog zal ik hier meer op ingaan.

Alvast meer lezen hierover? Check deze bronnen:
Introducing DevOps where ITIL rules – The Enterprise
ITIL vs. DevOps: Different Viewpoints

Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld