>>
19-maart-2018, min. leestijd

Computest introduceert Openrunner: open source tool voor frontend testing webapplicaties

Computest heeft Openrunner ontwikkeld. Met deze open source-toepassing kunnen testers en frontend-ontwikkelaars benchmark en geautomatiseerde functionele testen uitvoeren op frontend heavy webapplicaties. Openrunner kan zeer nauwkeurig functionele wijzigingen waarnemen en geeft een exact beeld van de respons- en verwerkingstijden.

Openrunner is een browserextensie waarmee eindgebruikers vanuit de browser gesimuleerd worden. Vaak meten performance testtools alleen de end-to-end request-responstijden tussen server en client. Hierbij wordt de browser-verwerking niet meegenomen. Dit was voorheen voldoende, omdat een webpagina volledig werd klaargezet op een server om vervolgens aan een webbrowser te worden aangeleverd. Tegenwoordig zit de logica echter aan de client-kant en wordt van de browser veel meer rekenwerk verwacht. De snelheid van de site in de browser, is dan ook van grote invloed op de ervaring van de eindgebruiker.

CT_Openrunner_Logo.png

Een grote verbetering ten opzichte van een functionele testtool zoals Selenium, is dat de browser aangesproken wordt op een manier die beter aansluit bij de laatste technieken en standaarden. Daarnaast is het mogelijk om bepaalde manipulaties in de geteste website te realiseren, waardoor de functionele testen beter en betrouwbaarder worden.

Snel veranderingen in functionaliteit en performance waarnemen

Met Openrunner kan bijvoorbeeld een pagina honderd keer achter elkaar worden geladen om de responstijden, inclusief de verwerking en paginaopbouw in de browser te meten. Daarmee is het mogelijk om bij veel wijzigingen aan de website snel veranderingen in de performance waar te nemen, ook als rendering in de browser zwaarder is. Daarnaast kan met ‘Openrunner scripts’ de functionaliteit van pagina’s heel snel worden gecontroleerd. Er zijn bovendien vrijwel geen uitzonderingen welke pagina’s functioneel getest kunnen worden.

Hartger Ruijs, CEO van Computest: “Om de expertise van onze consultants maximaal te benutten en de dienstverlening aan klanten te verrijken, hebben we een speciale development-afdeling die zich richt op het ontwikkelen van nieuwe tools. Openrunner is hier een resultaat van. Met de applicatie willen we niet alleen het testen van frontend-omgevingen nog efficiënter maken, maar ook een waardevolle bijdrage leveren aan de open source community.”

Open source tool

Met de ontwikkeling van Openrunner sluit Computest aan bij Agile en Continuous Development (CD) en Continuous Integration (CI). De tool kan dan ook eenvoudig geïntegreerd worden in een CI/CD build-straat of omgeving. Openrunner is gratis en open source. “We nodigen de community uit om mee te bouwen en ontwikkelen”, zegt Ruijs. “Zelf blijven we ook doorontwikkelen en staan er verschillende functies op de planning. Zo willen we een script recorder ontwikkelen en werken we onder andere aan een meer gedetailleerde weergave van het netwerk-, CPU- en geheugenverbruik gedurende de laadtijd van een webapplicatie.”

Kijk voor meer informatie over en het bijdragen aan Openrunner, op de Github-pagina.

Over Computest

Computest is opgericht in 2005 en is de enige specialist in Nederland die het complete portfolio aanbiedt op het gebied van performance, security en geautomatiseerd functioneel testen. Het bedrijf helpt met een geïntegreerde benadering organisaties en instellingen in onder meer de financiële sector, de e-commerce- en mediabranche en bij de overheid, de prestaties en beveiliging van hun applicaties en digitale netwerken te optimaliseren. Computest telt circa 110 medewerkers en is gevestigd in Zoetermeer. Meer informatie: http://www.computest.nl/.

Meer informatie

ItsaRep
Chantal Schepers/ Wilco Rutenfrans
computest@itsarep.nl
06 235 099 23/ 06 519 629 41

Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld