>>

PROCENTEC kiest Computest voor security industriële IoT-toepassing

PROCENTEC levert oplossingen aan bedrijven in de industriële automatisering waarmee zij hun productieprocessen kunnen monitoren en analyseren. Het bedrijf is wereldwijd actief en opereert in Nederland met zo’n 55 medewerkers. Om klanten te helpen het maximale te halen uit het Industrie 4.0-tijdperk ontwikkelde PROCENTEC IoT-toepassing Atlas. Om de security van deze oplossing te testen werkt PROCENTEC samen met Computest.

Downtime in het productienetwerk van onze klanten is erg kostbaar. Maar tegelijkertijd worden netwerken door de integratie tussen fabrieksinstallaties en IT-systemen steeds complexer

Oscar Abbenhuis, Product Manager bij PROCENTEC

“Downtime in het productienetwerk van onze klanten is erg kostbaar. Maar tegelijkertijd worden netwerken door de integratie tussen fabrieksinstallaties en IT-systemen steeds complexer”, vertelt Oscar Abbenhuis, Product Manager bij PROCENTEC. “Industrieel ethernet vereist ook een andere manier van problemen oplossen en opsporen. Als er problemen ontstaan is het voor de eindgebruiker namelijk lastig te ontdekken wat het is en waar het zit. Om dit proces voor onze klanten makkelijker en sneller te maken bieden we Atlas. Dit is een webbased tool die het productienetwerk continu monitort, problemen signaleert en aangeeft waar de issues zitten.”

Atlas wordt ingezet als onderdeel van het netwerk en biedt een dashboard dat alle apparaten in het netwerk inzichtelijk maakt. Zo kan niet alleen de status van netwerkonderdelen worden bekeken, maar zien klanten ook op welke softwareversie toepassingen draaien en hoe deze onderling zijn verbonden.

EMC-certificering

Atlas is wereldwijd in gebruik bij verschillende bedrijven zoals autofabrikanten, staalfabrieken en afvalverbranders en raakt direct de elementaire bedrijfsprocessen. “We moeten dan ook zeker weten dat de toepassing goed werkt in een industriële omgeving. Daarvoor hebben we verschillende testen doorlopen zoals een trillingstest en temperatuurtest. Ook moet je er zeker van zijn dat Atlas geen negatieve effecten heeft op andere apparaten en vice versa.” Voor dit laatste kreeg PROCENTEC een EMC-certificering (Electro Magnectic Compatibiliy) en won het bovendien een design award van het DARE testlab.

“Uiteraard is het essentieel dat derden geen misbruik van onze toepassing kunnen maken en dat Atlas alleen wordt gebruikt waarvoor het is ontwikkeld. Je merkt dat er bij klanten ook steeds meer aandacht is voor security, maar dat er tegelijkertijd veel onduidelijk is.

Een product veilig maken is ook niet iets wat je erbij doet, maar echt werk waarvoor we specialisten inzetten. Om verzekerd te zijn van een waterdichte toepassing hebben we bovendien Computest ingeschakeld om Atlas aan verschillende security-testen te onderwerpen”, zegt Abbenhuis.

Verbeterpunten

De keuze voor Computest was snel gemaakt: “Ik merkte in het eerste gesprek al dat er diepgaande security-expertise was. De experts van Computest zijn aan de slag gegaan en leverden binnen twee weken een uitgebreide rapportage. Hierin stonden enkele verbeterpunten waar we direct mee aan de slag konden. Daarmee hebben we Atlas nog veiliger kunnen maken.” Abbenhuis is ook te spreken over de samenwerking met Computest: “Je hebt echt te maken met professionals met kennis van zaken en die zich als partner opstellen zodat je heel soepel en prettig communiceert.”

Als bedrijf vindt PROCENTEC het belangrijk dat medewerkers zich bewust zijn van security-risico’s. Daarom heeft het Computest, als opvolging van de testwerkzaamheden en de prettige samenwerking, gevraagd Security Awareness trainingen te geven. “Met deze trainingen hebben we onze kennis verbreed en kunnen we onze klanten nog beter van dienst zijn. Verder blijven we Atlas continu ontwikkelen en bieden we in de toekomst bijvoorbeeld ook remote toegang. Het is fijn dat we hierbij kunnen vertrouwen op Computest als security-partner.”

Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld