DevOps Mythbusters #3: SAFe is vooral een managementfeestje
13-mei-2022, min. leestijd

Stelling - Oranje Mythbusters 3

DevOps is een groot begrip en kan nogal vaag klinken. Daarom ontleden onze DevOps Mythbusters een stelling over DevOps.

We zien een trend bij grote organisaties: ze bewegen met hun IT naar de cloud. Het framework dat ze daar vaak bij gebruiken heet SAFe. En dat voelt een beetje als een managementfeestje. Is dat het ook?

Nico, Glen, jullie zijn onze Mythbusters. Kom er maar in!

Glen: “Bedrijven denken dat ze er met SAFe zijn, maar dat framework is heel top-down. Het gaat dus van boven naar beneden in het bedrijf, waardoor je de input van onderaf mist.”

Nico: “En die is juist heel belangrijk. Dus ja, SAFe lijkt inderdaad een managementfeestje.”

Glen. “Ik snap wat je zegt.”

Nico: “Toch? Want als DevOps hebben we er in de praktijk alleen maar last van. Mensen zeggen dat SAFe agile is, maar uiteindelijk komt het er vaak op neer dat er eens in het kwartaal een planningssessie wordt gehouden waarin van alles over de schutting wordt gegooid. Zonder rekening te houden met wat haalbaar is voor de teams.”

Glen: “Daar zie ik het misgaan inderdaad. Betekent niet dat SAFe niet heel waardevol kan zijn hoor. Want als je het nou combineert met de snelle DevOps-feedbackloops van onderaan…”

Nico: “Oké ja.”

Glen: “Da’s makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Een DevOps coach kan daar heel goed van pas komen, want die vormt een brug tussen management en de teams. Die teams worden namelijk te vaak overgeslagen.”

Nico: “Je ziet bijvoorbeeld dat dan alleen product owners worden aangesproken.”

Glen: “Zonde. Want: je wil zo snel en vaak mogelijk feedback hebben op veranderingen. Alleen zo kan je snel aanpassen en reageren. En met feedback van niet alleen product owners, maar ook van teams kun je als business beter inschatten wat wel en niet haalbaar is qua ontwikkeling.’’

Quote 1 - Oranje Mythbusters

Nico: “Moeten teams die feedback wel kunnen - en durven! - geven.”

Glen: “Ja, teams zien SAFe vaak als een hoop strakke regels in plaats van guidelines. Bovendien zijn ze vaak nog niet volwassen genoeg zijn om in te grijpen. Of, en ja, daar kom ik weer met m’n Star Wars-analogieën, rebellious genoeg.”

Nico: “Daar zeg je wel wat. Deep down weten teams wel dat ze dat moeten doen, maar ze ze zijn murw geslagen omdat het voorheen vaak niet is gelukt. Of ze zijn zelf stiekem ook verandermoe. ‘We hebben het altijd zo gedaan, hoezo moet het nu weer anders?’ Dat gevoel.”

Glen: “Logisch wel dat ze een DevOps coach dan een beetje als clown zien. Weet je wel, die clowns op Schiphol, die mensen optimistisch houden dat ze er bijna zijn.”

Nico: “Hahaha.”

Glen: “Maar goed, best een uitdaging dus, om naast management ook die teams mee te krijgen. Je moet als coach daarom je technische kennis goed bijhouden, zodat je goed met ze mee kan denken. En inhoudelijke vragen kan beantwoorden.”

Nico: “Wel een goeie manier om die weerstand weg te nemen. Teams waarderen het als je hun taal spreekt.”

Glen: “Precies. En om maar weer even bij Star Wars te blijven: als DevOps coach word je vaak gezien als onderdeel van de evil Galactic Empire. Dat is dan hoger management. Maar eigenlijk horen coaches niet bij de Empire. Ze zijn stiekem onderdeel van de Rebel Alliance, omdat zij in het belang van de onderste lagen van de organisatie werken.”

Quote 2 - Oranje Mythbusters

Nico: “Maar de coaching rebels moeten wel verslag uitbrengen aan hogerop.”

Glen: “Dat klopt, maar da’s niet per se slecht. Want je moet daar eerst draagvlak creëren voordat je bij de teams aan de slag kunt gaan.”

Nico: “Oh ja, logisch wel. Een volwassen DevOps mindset is natuurlijk de verantwoordelijkheid van de hele organisatie.”

Glen: “Yep. Daarom bestaat mijn werk als coach voor 20 à 30 procent uit mensen met elkaar verbinden. En dat pak ik dan heel lean and mean aan.”

Nico: “Hoe bedoel je dat?”

Glen: “Nou, overal aanwezig zijn bijvoorbeeld. En het dan subtiel brengen van, ‘hey, jullie zijn hier goed mee bezig, maar stel nou dat…’”

Nico: “Oh ja, heel subtiel die drang naar verandering aanwakkeren.”

Glen: “Precies. Een stealth mission.”

TLDR - Oranje Mythbusters

Dus, wat is nu de TL;DR?

Dus, wat is nu de TL;DR? SAFe is vooral een managementfeestje. Myth busted?

Nico: “Ondanks dit genuanceerde gesprek zeg ik: myth niet busted. Want SAFe is in de praktijk vaak wel een managementfeestje.”

Glen: “Ik hoor je. En ik ben het er wel mee eens hoor. Maar binnen organisaties met een volwassen mindset, die goed feedback vanuit DevOps teams meenemen, kan SAFe wel heel waardevol zijn.”

Nico: “Haha oké, vooruit.”

Myth Not busted
Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld