DevOps Mythbusters #2: DevOps is de totaaloplossing voor alle uitdagingen
12-april-2022, min. leestijd

stelling 2 mythbusters banner.jpg

Hoe je het ook definieert, bedrijven zien DevOps vaak als dé magische totaaloplossing voor alle uitdagingen. Maar is dat het wel?

Erik, Joram, jullie zijn onze Mythbusters. Kom er maar in!

Erik: “DevOps een toverstokje waar je alles mee fixt? Nee, da’s wel heel kort door de bocht.”

Joram: “Dit soort ideeën ontstaan dus omdat te weinig mensen binnen een organisatie snappen wat DevOps eigenlijk is. Zeker hogerop.”

Erik: “Of ze denken te snappen wat het is, maar hebben een verkeerd beeld. Want DevOps is veel meer een mindset dan een methode. En er zijn veel voorwaarden om het te laten slagen. Je moet beginnen bij hoger management, daar moeten mensen gaan zitten met kennis. Daar ligt echt een kans, maar het is lastig die te grijpen. Zeker in grote, logge organisaties.”

Joram: “Wat je dan wel eens ziet gebeuren: ze halen één DevOps Engineer binnen als oplossing. Maar dat is natuurlijk geen oplossing.”

Erik: “Nee, stel je voor: je hebt één DevOps Engineer. En diegene is een dagje ziek. Dan worden hele producties uitgesteld omdat niemand anders weet wat er speelt. Je hebt echt meerdere mensen nodig met die expertise.”

Joram: “En als die expertise er niet is zie je dat er zelf van alles verzonnen wordt om maar DevOps te kunnen werken. Het is eigenlijk altijd te herleiden naar dat gebrek aan kennis en ownership. Het wordt zo niet alleen onmogelijk om DevOps te implementeren, maar volgens mij ontstaan zo ook dit soort mythes.”

Erik: “Ik denk ook dat die ontstaan omdat DevOps nog maar 10 jaar bestaat. Lijkt lang, is het niet. Daardoor is het steeds in ontwikkeling en is het totaal niet afgekaderd. DevOps vacatures bijvoorbeeld, die verschillen gigantisch per bedrijf. En geen DevOps Engineer is hetzelfde.”

Joram: “Of doet hetzelfde.”

Mythbusters_#1_Quote 1 - Groen.png

Erik: “Dat ook, ja. Je wordt als DevOps Engineer bij een klant binnengehaald, maar je takenpakket is dan heel onduidelijk. Je wordt gezien als een soort manusje-van-alles die met een samenraapsel van tools werkt. En die dan alles wel even oplost.”

Joram: “Ik heb soms het idee dat de benoeming van een DevOps Engineer hoort bij dat gevoel iets met DevOps te doen. Of dat gevoel zelfs versterkt.”

Erik: “Ja, ik snap je. En het klinkt ook mooi naar stakeholders.”

Joram: “Plus ik denk dat hoger management vaak gevoelig is voor buzzwords. En DevOps is net als agile, scrum of cloud, een buzzword aan het worden. Iets waar je wat mee moet, want kijk maar naar Microsoft met Agile DevOps.”

Erik: “Daar zit wat in, maar dat betekent niet dat DevOps een wassen neus is. Want als je het goed implementeert, dan draait het gewoon lekker.”

Joram: “Tuurlijk. Bij een van onze klanten gaat het wel echt goed denk ik. Komt echt omdat ze de juiste mindset hebben. Ze wil het grootste (food-)techbedrijf van Nederland worden. Dus daar zetten ze maximaal op in. Talloze teams, scrum masters, POs, noem maar op. Iedereen dedicated op hun eigen rol, complete teams met alle kennis die nodig is. Ze weten allemaal wat er gedaan moet worden, en wie wat doet. ”

Erik: “Van de eigen eilandjes af. Ook zo’n ding.”

Joram: “Of dingen over de schutting.”

Quote 2.jpg

Erik: “In die zin zou DevOps wel die magische oplossing kunnen zijn. Stel, je zit als bedrijf helemaal vast in waterval en je stapt over naar goeie DevOps…”

Joram: “Dan maak je een flinke transformatie door, ja. Je verbaast je trouwens hoeveel bedrijven nog watervallen.”

Erik: “Al beginnen ze met continuous delivery. Da’s slechts een fractie van het verhaal natuurlijk, maar als je dat al goed implementeert haal je al snel veel winst omdat je dingen veel sneller uitrolt.”

Joram: “Je ziet inderdaad vaak dat continuous delivery de eerste kennismaking met DevOps is. Al kan dat ook weer een valkuil zijn, want je blindstaren op die eerste ingang kan de mindset vertroebelen.”

Erik: “En dan ontstaan die mythes weer.”

Joram: “Echt een vicieuze cirkel.”

TLDR - Blauw.png

Dus, wat is nu de TL;DR?

DevOps is de totaaloplossing voor alle uitdagingen binnen een organisatie. Myth busted?

Joram: “Ik denk myth busted, maar ook weer niet?”

Erik: “Kijk, de stelling is heel zwart-wit, maar in het echt zijn de dingen veel genuanceerder.”

Joram: “Als het goed werkt, goed geïmplementeerd is, iedereen heeft die juiste mindset: ja, dan kan DevOps echt als die totaaloplossing voelen.”

Erik: “Als.”

Joram: “Ja, als, haha.”

Mythbusters Myth Busted - Groen
Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld