>>
11-februari-2016, min. leestijd

Performance testing: Game, set and match!

Deze week zijn we met onze relaties op het ABN AMRO tennistoernooi. Geweldig om te zien hoe spelers op het veld hun talent en jarenlange trainingen omzetten in een sterke performance. Helaas zijn er uiteraard ook verliezers die minder of gewoon slecht presteren. Een kwestie van minder talent en minder training? Of de verkeerde tools, teveel spanning of domme pech? Natuurlijk, 100% controle over het spel is nooit te krijgen. Al heb je nog de hele winter met het beste materiaal getraind op die perfecte Ace of Dropshot, dan is dat nog geen garantie dat deze er tijdens het toernooi ook gewoon uit komt.

Piekbelasting

De druk op spelers is namelijk enorm en dat kun je ook echt aan de gezichten aflezen. Het komt allemaal aan op de wedstrijd en het moment dat je er moet staan en je de ultieme performance moet leveren. Ofwel een kwestie van op het juiste moment pieken. De spanning is ook voor het publiek te voelen evenals de ontlading aan het einde van de wedstrijd. Het deed me sterk denken aan situaties met piekbelasting op de platformen van onze klanten. Bijvoorbeeld bij een live uitzending van een TV-programma waarbij een interactieve app wordt gebruikt. Het uur van de uitzending is het moment dat de app constant en goed moet presteren. Falen is geen optie.

Realistisch testen voor het grote werk

Gelukkig leidt in ons vak de combinatie van talent, de inzet van de juiste tools en met name vaak trainen (ofwel testen) wél gegarandeerd tot sterke prestaties. Dit laatste is uiteraard net als in het tennis wel een kwestie van discipline en continuïteit. Zeer regelmatig trainen en testen blijft de onmisbare basis voor het bereiken van die podiumplaats. Belangrijk daarbij is zoveel mogelijk de uiteindelijke situatie bij de tests na te kunnen bootsen. Als je je applicatie test op een manier die niet aansluit op de reële praktijksituatie, dan kun je er nooit op vertrouwen dat deze de piekbelasting in productie aan kan. Net zo min als jarenlang trainen met amateur tegenstanders in stille sporthallen een proftennisser kan voorbereiden op het spelen van een ATP-finale in een vol Ahoy.

Professionele tennissers weten dat natuurlijk. En veel IT-managers gelukkig ook.
Maar voor wie er nog niet 100% zeker van is écht klaar te zijn voor het grote werk, loont het wellicht om snel op zoek te gaan naar een andere deskundige trainer of coach.

New Balls please!

Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld