>>

Troostwijk rekent op performance

Troostwijk Veilingen bestaat ruim 80 jaar en organiseert meer dan 1.000 veilingen per jaar in 27 landen. Met een zelf ontwikkelde applicatie voor online veilingen is beschikbaarheid en performance van groot belang voor de bedrijfsvoering. De applicatie wordt dan ook continu gemonitord en nieuwe releases worden getest op performance.

Troostwijk heeft verstand van de goederen die het veilt, weet precies voor welke kopers dit interessant is en waar die kopers zich bevinden. Peter den Hollander is vanaf 1997 verantwoordelijk voor IT bij Troostwijk. “Naast de veilingen op locatie begon Troostwijk deze in 1997 met webcasts te ondersteunen. Dat was toen nog een spannende bezigheid met een “live” samenspel met de veilingmeester en het bijhouden van de online biedingen die via tientallen ISDN-lijnen naar binnen kwamen, zegt Den Hollander. “De laatste webcast was een bijzondere, dat was de veiling van de RDM-werf in 2006.”

Testen waar de grenzen liggen

Om concurrerend te zijn, werd in 2006 besloten om een eigen applicatie te ontwikkelen voor online veilingen. Zo kon specifieke functionaliteit worden ingebouwd in de applicatie. “We hebben alles zelf ontworpen en ontwikkeld en een volledig redundante IT-omgeving vanaf scratch opgebouwd. Natuurlijk hebben we wel getest, maar dat waren voornamelijk functionele testen.
Door trial en error hebben we veel geleerd,” vervolgt Den Hollander. Op 1 januari 2007 werd de software in gebruik genomen. “In de praktijk merk je pas dat je performancetesten nodig hebt. Elke seconde dat er niet geboden kan worden omdat de website te traag is, verliezen we geld. We hebben experts ingeschakeld om de applicatie en de performance te verbeteren. Zo hebben we bijvoorbeeld een database-expert gevraagd om de queries optimaliseren. Voor het vaststellen van een ‘baseline’ qua performance hebben we Computest gekozen. Wij hebben absoluut hoge beschikbaarheid nodig om ons bedrijfsproces goed te laten verlopen en we wilden weten waar de bottleneck zat. Computest heeft de ervaring die wij niet hebben, als specialist in performancetesten kunnen zij als geen ander die base-line voor ons vaststellen. Tijdens het testen loop je tegen de beperkingen aan. Door het testen en samenwerken met experts leer je je eigen applicatie kennen en weet je wat je moet gaan monitoren.”

Biedproces testen met verschillende scripts

Downtime is onacceptabel en performance is alles.

Peter den Hollander, Troostwijk Veilingen

Troostwijk nam in 2011 een nieuwe hardware omgeving in gebruik en begon in 2012 met loadtesten Tijdens de loadtest wordt getest welke belasting de applicatie kan verwerken gedurende een bepaalde periode. Met soms wel tienduizenden virtuele gebruikers worden vooraf ingestelde scripts doorlopen zodat knelpunten gesignaleerd worden voordat de applicatie “live” gaat.

“Aan de door ons zelf geschreven applicatie voor online veilingen is ons gehele bedrijfsproces gekoppeld, vanaf de registratie van biedingen tot de facturatie in alle landen waar we veilen. Downtime is onacceptabel en performance is alles,” zegt Den Hollander. “Het biedproces is voor ons het belangrijkste, dat gaat enorm snel en elke seconde telt. Bij sommige veilingen zien we wel 8 tot 10 biedingen per seconde. Daar testen we met verschillende scripts natuurlijk op bij performancetesten.”

Consumenten zijn ’s avonds actiever dan zakelijke bieders. “Maar eigenlijk gaat het de hele dag door,” vervolgt hij. “Dat is ook het voordeel van online veilen. Dat kan altijd en overal. Zeker nu we ook een app hebben ontwikkeld, die inmiddels al bijna 70.000 keer is gedownload. Zelfs grote biedingen van meer dan €100.000,- worden gedaan via die app. Dat is voor ons een teken dat ze vertrouwen hebben in Troostwijk én de app. De app vertegenwoordigt nu nog maar een relatief laag percentage van alle biedingen, maar we verwachten dat dit gaat stijgen als we binnenkort ook een Windows-app en Android-app introduceren.”

Onafhankelijke en betrouwbare weergave van de werkelijkheid

“Onze database, onze kennis van de markt en handel als uitgangspunt is ons onderscheidend vermogen. De website speelt wel een cruciale rol. Site eruit – Troostwijk plat. Met drie ontwikkelaars en één tester die vooral functionele testen doet, is het altijd druk met elke maand een nieuwe release.

Troostwijk gebruikt Performr van Computest naast het interne monitoringsysteem. Met Performr weten we snel door middel van de standaard scripts hoe de nieuwe release zich gedraagt. We hebben dankzij Performr een goede baseline. Eigenlijk geeft het me “het goede gevoel”. Ik wil niet alleen afhankelijk zijn van interne monitoring en applicatiebeheer. Je eigen indruk is altijd anders dan die van de gebruiker, en ik wil een onafhankelijke en betrouwbare weergave van de werkelijkheid.”

Naast de apps op andere mobiele platformen wil Troostwijk ook online vastgoedveilingen introduceren in Nederland zodra de wetgeving hiervoor is aangepast. Den Hollander besluit: “Het bieden met opbod en afslag is best complex als je dat online wilt faciliteren, maar we doen dit al op kleine schaal. Zo’n nieuwe mogelijkheid betekent weer een nieuwe performancetest. Naast het gebruik van Performr voor het monitoren van de web-applicatie zullen we Computest weer inschakelen voor de performancetesten.”

Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld